Monday, August 30, 2010

Sudah Lapuk~

Fuhhh. Rasa dah lama tak jejak tangan dekat blog-kaler-cokelat nih. Sejak dua menjak nih, blog nih pun sudah di-anak-tirikan. Meh aku ambik balik blog nih, supaya dia kembali di-anak-kanankan. Cett. Kau ingat ini lawak bulan puasa?



Semalam, hari ahad, aku tolong Dr. S jaga test. Walaupun, ahad memang hari yang best untuk tonton Melodi, lepak dan rilex, aku gagahkan jua bangun pagi. ehehe.

Tiba-tiba, aku teringat tentang "Cara Lapuk Meniru Ketika Peperiksaan". Jom kita tengok ;)

1) Tulis notes/formula kat tapak tangan.

2) Tulis notes/formula kat Kalkulator.

3) Letak notes dalam kocek baju/seluar/pencil case.

4) Letak notes dalam tandas. Masa exam, pergi tandas untuk cari jawapan dalam buku/notes.

5) Hantar SMS pada kawan. Hantar nombor soalan yang tak dapat jawab lagi.

6) Buat-buat kertas terjatuh atas lantai, pastuh kawan sorang lagi tolong ambikkan dan kemudian switch kertas tuh. Bila kena masa yang cantekk, switch lagi. Kalau kena student yang hebat dan kreatif, diorang takkan tulis nama pada kertas soalan yang nak di 'switch' tuh. Kalau kantoi, nama takde kat kertas tuh kan?

7) Pandang kawan yang kita nampak jawapan dia dah penuh, cuit sekejap, then tunjuk kat kertas kita soalan yg kosong. Tunjuk exactly position soalan tuh.

8) Datang exam bawak pen sebatang je. Jangan bawak benda lain. Lepas tuh, baru sebuk pinjam pemadam orang sebelah, dalam masa sama, curik-curik tengok jawapan dia.

9) Untuk soalan objektif, pastikan deal dulu dengan member yang agak terer dari kita. Setelah kod untuk huruf (A, B, C dan D) dah dipersetujui (contoh: A untuk hidung, B-mata, C-mulut, D-telinga). Bila ada soalan yang tak sure, just tulis je nombor berapa, dan member kita akan tunjuk jawapan dia, samada hidung, mata, mulut ataupun telinga. Soalan True-False, angguk angguk geleng geleng je la, kan?

10) Tanya dekat "tukang-jaga" exam tuh. Harap-harap hati dia lembut nak bagi jawapan.

Ada lagi tak eh list yang tertinggal? Semua cara meniru/berbincang dalam periksa nih dah lapuk dah. Kalau korang buat jugak, tak boleh jamin ianya selamat dan seswai digunakan lagi. Terlupa plak tentang nombor 10 tuh.

Semalam, kecoh jugak la bilik kuliah yang aku jaga test tuh. Memasing angkat tangan, ada typo error, formula tertinggal, ada ayat dalam soalan yang diorang tak paham, macam-macam lah. Pening jugak Dr. S. Aku lagi pening.

Dalam dok kecoh tuh, ada la sorang student nih angkat tangan. Then, aku pun jalan la pergi tempat dia. Dia tanya aku,

Student:Soalan nih kan, untuk cari Key 2, kita ambik output dari LS-1, pastuh shift 1 bit ke 2 bit eh?

Aku: Eh, awak belajar camne?

Student: Saya lupa la...1 bit eh?

Kau orang saksikan, camne dia punye trick untuk tanya "tukang jaga". Dia bagi 2 choices yang dia tak sure, then, dia perangkap dengan bagi jawapan yang hanya memerlukan anggukan atau gelengan dari kita. Aku, secara automatiknya kata "Isyhhhh. 2 bit la." Then, problem dia solved. Hebat betul budak nih punya manipulasi kan?

Macam-macam karenah student nih. Masa kita jadi student, kita tak sedar lecturer/cikgu nih kena deal dengan pelbagai jenis ragam. Ya ampun, bila dah tolong lecturer nih, macam-macam karenah aku jumpa. Naik pening aku tengok. Tengah hari tadi, aku baru je habis tanda bahagian calculation untuk test nih. 70 students. Aku rush tanda sebab esok dah cuti, 2 hari lagi Dr. S dah nak naik kapal terbang buat Umrah.

Nih masa tanda lab punye session. Nih pun baru separuh dari 70 orang tuh. Ingat senang ke jadi penanda???? Ingat senang jadi cikgu?

p/s: kesian kat rummet aku Mimah. selalu je dia jadi mangsa bebelan aku bila marking nih. "Isyh budak nih, takkan modulus pun tak tau? XOR pun semua salah. Guna kalkulator pun boleh tau XOR nih. Apa kes tulisan santekkk sangat nih?"

6 comments:

farahana said...

salam ramadhan yan, wpon da tinggal lagi 10 hari,, hhee...yan, bestnye jadi cg.. heehehe.. mesti chumil yan jadi penjaga.. kekeke..

miss u ol so much..

cekkeya said...

anaaaaa, salam ramadhan jugak ;)

comel btul anak ana, arissa tuh! bila ntah boleh jumpaaaa!!!

Yunn Mohamed Nor said...

mak ai tukang jage exam nih kereknye??haha. selamat menanda yan. gigihkan diri tabahkan hati. 70 jek pon...ngeh3

cekkeya said...

yunnn, kerek tuh harus. kang diorang asek tanya jawapan je. Kalau Dr S tahu, nayalah aku. ahahha

dah habis dah tanda tghhari smlm. Tensennn. ahah

Selamat Hari Rayaaaa ;)

Yan said...

salam kenal...

dlm exam leh bawa hp ye...

klu kite dulu men baling2 kertas.. ronyok2 pastu baling kt mmber

damia said...

hahaha..yan rindu zaman kita dulu..teringt dulu2..keke..weh rindu kamu..bila nk turun shah alam ni??:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...