Wednesday, September 21, 2016

Bawa Bertenang Sayang

Ewah...tajuk. Kemain lagi

Latar belakang lagu YouTube - Tasha Manshahar & Ernie Zakri (Oh No & Jangan Marah)

Lirik selalu diulang-ulang:
Bawa bertenang sayang...Hence, the title of this post.

Pagi ini. Minggu ini. Banyak benda jadi dengan orang sayang di keliling...buat aku muhasabah diri, buat aku semakin ingat dan sentiasa sedar. Allah MAHA KUASA.

Minggu lepas, salah seorang kakak pembersihan yang bekerja dekat sini -selalu gelak ketawa selalu ceria...kehilangan suami yang boleh dikira secara mengejut. Baru tahu yang arwah suaminya Kanser Hati Tahap 3. Innalillah...

Minggu lepas juga, rumah salah seorang rakan sekerja dimasuki pencuri semasa Hari Raya Aidiladha dan kerugian harta benda lebih kurang RM20K. Allahu.

Pagi ini, kakak yang kehilangan suami tu kembali bekerja seperti biasa. Aku salam berpelukan sambil ucap takziah. Akak tu nangis. Aku jadi sebak. Tak tahu nak cakap apa. Akak kuat InsyaaAllah.

Bawa bertenang Sayang. Allah ada. Allah MAHA MENGETAHUI.

Teringat kata-kata daripada Mufti Ismail Menk..."Don't get frustrated by your trials and hardship. Surely you can't expect life to be one smooth road. It doesn't work that way. Be patient. "

Sekian.

Thursday, August 4, 2016

Dialog Terkejut

Pernah tak kengkadang kita berbual dengan sorang ni...lepas tu macam tengah berbual, ada 1 ayat yang buat kau rasa macam tersentap macam kena kejutan budaya...? hahaha

Alkisah kawan aku sorang ni...dia baru nikah 3 bulan lepas. Jarang dapat borak dengan dia ni sebab jarang jumpa. Bila dapat borak, macam-macam benda nak borak...Kita bagi nama kat dia ni...Puan A la ek...Satu lagi kawan...Cik B

Puan A: Eh ko dah tunang belum? Bila tarikh nak nikah...?

Cik B: dah. tak dapat lagi tarikh.

Puan A: Ko kena cari dulu tarikh, nanti nak tempah pelamin ke. photographer ke. semua nak tengok tarikh. Dapat tarikh ok je...semua tu dah boleh p survey. Ko jangan buat persiapan lambat. Setiap bulan ko p survey. Buat sikit-sikit.

Cik B: Ohhh...tu la kan...nanti aku cuba la dulu

Puan A: Ko p masuk FB. group All About Perkahwinan... nanti dorang promote semua bisnes merata tempat tentang kawen...

Cik B: Ok ok.

Puan A: Ko kena ada EXCEL tau...buat semua perbelanjaan ko. Mana yang dah buat. mana yang belum...

Cik B: Haa...ok ok nanti ko share la dgn aku ko punya sheet. hahaha Dulu masa belum jumpa sapa-sapa, bukan main lagi...sibuk doa cepat dapat jumpa jodoh...ni bila pilih tarikh...rasa macam "oh myyyy...awat cepat sangat pulak...banyak benda tak settle lagi. melambak to do list before you get married belum tercapai. "hahhaha terus rasa tak sedia nak kawen...

Puan A: Tulah...takpe. Preparation je yang lama bab nak kena survey mekap la. survey photographer la. goodie bags la...Nanti yang test dengan isi borang tu ok je...smooth je once tarikh ko dah dapat...

Cik B: Eh...nak tanya ni. apa perasaan ko lepas dah kawen ni...rasa ada beza tak? sebab ko terus duduk sama kan...bukan PJJ

Puan A: tulah betul orang cakap. Kawen ni kena banyak SABAR....macam-macam nanti

Cik B: (SENTAP #1) yeke weh...ni baru ko yang 3 bulan kawen. imagine orang yang kawen dah lama. How SABARRRRR dia punya nasihat....

Puan A: hehehe tapi nasihat aku tu la weh. Tunang jangan lama-lama. Dugaan dia makin lama makin besar.

Cik B: SENTAP #2 (sebab nasihat bertunang jangan lama-lama tu...is like hundred times bergema di gegendang telinga datang daripada orang yang berlainan)

Gulppp...Semoga Cik B dipermudahkan urusan pernikahan. Puan A pulak didoakan kekal bahagia dan saling lengkap melengkapi sesama suami isteri dan moga cepat dikurniakan rezeki anak anak yang soleh dan solehah. Ameen Ya Rabb.

Sekian. Dialog sentap yang tak berapa nak sentap. hahaha ;)

Friday, July 15, 2016

Hati hati

Hati. Heart. Love.

Semua di atas selalu ditafsirkan dalam bentuk gambar yang sama.

Jaga-jaga dengan hati. Hati-hati dengan hati. Bukan senang nak menjaga hati semua orang. Kita hanya mampu berdoa mohon pada Allah, agar hati kita terhindar sifat buruk, agar hati orang lain menilai kita dengan baik...

Siapa yang mampu bercakap soal hati?

Oh...sebenarnya ini adalah random post pukul 3 pagi yang datang daripada menonton cerita korea, "Doctors".

Baru layan episod 3...tapi mata dah bengkak sebab menangis banyak sangat. hahaha Aku percaya, kita mesti ada kawan yang jenis tengok cerita sedih je, mesti nak sebak. Tengok karakter tu happy je, pun boleh jadi sebak. Ini bukan hashtag #mudahterhibur. Ini namanya hashtag #mudahternangis. (T_T)

Teringat dulu-dulu, kalau tengok tv dengan akak dan 2 adik perempuan aku...bila part sedih je...mesti masing-masing tengok dan toleh muka masing-masing pastu end up ketawakan diri masing-masing sebab semua tengah mengalir air mata. I guess that is a solid proof that we're siblings and a blood related. We share the same feeling in the same situation. ahaks

Berbalik pada cerita hati tadi, pernah tak korang makan hati ayam yang digoreng panas-panas? korang rasa macam best je makan hati tu...tapi end up korang rasa pahit macam hempedu. Orang kata hati tu salah potong, sebab tu jadi rasa pahit cenggitu. I guess it is the same with our own heart. Tersalah potong, dia akan jadi tak sedap rasa dia. Kena potong tepat pada bahagian dia, barulah ngam rasanya.

Gituuuuuuuuu...bila cik kiah berpujangga pagi-pagi buta. Walhal esok nak pergi kelas menghadap anak-anak bangsa dengan mata sembap macam tak cool rasanya. hahahha

Sebenarnya lama tak rambling dalam blog sendiri. Alhamdulillah. Puji dan syukur ke hadrat Ilahi, terlalu banyak yang berlaku sejak dua menjak ni yang kalau difikirkan balik...I dont deserve this, but Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Terlalu banyak nikmat yang diberikan pada hambanya, lalu teringat ayat yang sering diulang-ulang dalam surah Ar-Rahman.

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?"

Didoakan semoga kita semua menjadi hamba Allah yang sentiasa bersyukur dan mensyukuri segala nikmat kurniaan Allah. Moga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik untuk beribadat dan sujud kepada Allah.

Sekian dulu, till then. Assalamualaikum. ;)

Oh. Salam Syawal 1437H. Maaf zahir batin. 0-0 ekkk? ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...