Thursday, April 28, 2016

Soalan Kedu

Pernah tak dapat soalan yang buat kita terkedu...Kelu tanpa bicara.

Kita tahu jawapan tu, tapi lidah kelu nak berbahasa. Ecewah...macam dalam sesi temuduga pulak lidah nak kelu tak berbahasa.

Alkisah begini.

Sejak geng badminton berehat dalam sebulan kebelakangan ini, ada la geng berjalan-jalan laju di kaki bukit berdekatan.

To be honest, I am not a kaki-lari punya orang. hahahah tak payah buat pengakuan pun orang tahu dah! ;)

Jadi, to make it the fun-run moment, my jog buddy and I always have a chit chat during the so called not-so-fun-jog.

One day, she did asked me:

"Dalam banyak-banyak tempat, kat dunia ni...mana satu yang teringinnnnnn sangat nak pergi?"

OMG...at that time, I was like, "Oh, oh, oh why I dont have that list? A list to go to? Am I that pathetic? Lidahku kelu tak berbahasa secara tiba-tiba.

Oleh sebab nak bagi otak sendiri berfikir sejenak, aku bagi my jog buddy kongsi dulu senarai tempat yang dia nak pergi. Dia bercerita tentang Aurora, perkampungan Maya (coklat)...which brought me from wow to awesome.

My point is that it is only a simple question, but i simply don't know how to respond eventhough i am certain that i knew the answer. *sigh* ;)

After I made up my mind, the list goes on from Cameron Highland to quotes that i read on Facebook. Hahahaha

"Whattttt? Seriously? Are u sure, u never been to Cameron? I rasa nak bawak u sekarang jugak this weekend pergi Cameron. Yannnnnn...."

Hahahaha But yes, no kidding. Why? she asked me. I also don't know. It just simply that I don't...

Antara lain soalan kedu yang aku terima adalah seperti ....eh eh...tetiba nak berceloteh panjang, walhal tadi rancang nak taip sekejap je.... ahaks

Till then. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Saturday, March 12, 2016

Hati Keluarga

Bukan typo.

Memang tajuk Hati Keluarga. Bukan Hari.

Alkisah, satu hari ada panggilan telefon daripada seorang senior di tempat kerja. Encik M nama diberi. Profile: 1 tahun lagi nak bersara daripada tempat kerja.

M: Hello...Azyan ye? Macammana nak retrieve daripada portal?

Aku: Oh...pergi dekat sini...lepas tu klik situ, klik sini...

M: Ooo...ok ok...dapat dah...

Aku: Encik M nak buat CDL ek?

M: Tut tut tut...*talian diputuskan*

"What? aku belum habis cakap, En M dah letak telefon. Kot la nak say thanks ke apa..." gumamku sambil berkata pada officemate ku Puan N yang akan bersara lagi 5 tahun...

N: M call u?

Aku: aah...sama macam arwah abah saya. Suka letak phone bila orang tak habis cakap lagi...

N: hahaha...Eh u...biar la, maknanya M anggap u macam family. Tak ada nak jaga-jaga hati bagai. Keluarga kan macam tu, cakap mana fikir nak jaga hati, sebab masing-masing tahu masing-masing macam mana...


See? betul jugak tu at one point. Dah macam norma kehidupan. Dengan keluarga sendiri jarang nak fikir jaga hati perasaan. As if kita semua tahu perasaan masing-masing, tapi, at some point, salah sebenarnya. Hati keluarga lah yang perlu kita jaga, tatang bagai minyak yang penuh. Kena cakap lemah lembut, say sorry and thanks selalu. Sebab apa? Mereka ni ahli keluarga kita yang akan ada di saat susah dan senang kita. Bukan ke kalau ikut keutamaan, mereka ahli keluarga yang paling utama perlu kita utamakan?

Hati. sebab kita rasa keluarga ni akan ada selalu dengan kita, jadi tak perlu nak cakap elok-elok, jaga hati mereka. Hati-hati, kata hatiku...

Duhai ahli keluargaku, mohon maaf andai tersalah bicara, terkurang rasa, terlebih kata...sungguh, aku sayanggggg kamu walau tidak pernah diungkapkan.

;) Senyum. Terima kasih keluarga. Hati keluarga, hati-hati...

Monday, March 7, 2016

Kisah Dongeng Si Cengeng

Usai menonton Mentor Millenia, si cengeng (baca: gembeng, kuat menangis) terfikir sesuatu. Melihat kemenangan, melihat air mata yang tumpah saat pengumuman pemenang dibuat, saat ibubapa si pemenang juga menangis, lantas air mata si cengeng juga mengalir jatuh perlahan. Mengapa? Apa yang ingin ditangisi? Bukankah ia air mata kemenangan?

Si cengeng pernah menemani rakannya di saat detik pernikahan. Usai sahaja Tok Kadi dan saksi-saksi mengucapkan "Sah...!!!" mengalir deras air mata si isteri. Mengapa? Bukankah ia air mata kegembiraan?

Acapkali menonton wayang, tidak kiralah elemen sedih, gembira, ketawa, suka, duka pasti akan ada detik sebak di hati si cengeng hatta menonton wayang kartun sekalipun. Mengapakah? Terlebih emosi atau terlebih menjiwai? Kenapa sedih duka kita menangis? Kenapa gembira tersuka kita menangis juga? Adakah itu sandiwara atau mengada-ada?

Mudah...bahagia dan derita itu terpisah dek satu garisan halus sebagai pemisah. Sebagaimana sedihnya seseorang itu menangis kemudian tertawa, begitu jugalah sebaliknya. Kerana apa? Garisan itu kita jua yang memilihnya. Pilihan kita untuk mengusir atau membiarkan sahaja garis pemisah derita dan bahagia itu...

You can choose, Smile :(; its your choice.

;) Sekian, coretan usang si cengeng dengan kisah dongengnya. ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...