Wednesday, December 30, 2015

Macam Drama, Kan?

Salam. ;)

Wink wink. Hari ni entah apa pasal, rajin pulak kemas belog. (baca: update)

Pernah tak kita terjumpa situasi yang terjadi dalam hidup kita (mahupun orang lain), dan kita akan cakap, "Macam dramaaa, kan?"

Antara babak 2015, yang sempat aku terjemahkan dalam perkataan daripada kotak fikiran dan ingatanku:

Drama 2015

Babak 1

Kawan1: Yan, kita (baca: kita merangkap kata nama dirinya) angkut housemate kita pergi pantai. Kita tulis semua kisah kita dengan that guy (baca: lelaki yang hanya tinggal kenangan eX eX eX), lepas tu, kita bakar kertas tulisan tu dekat tepi pantai.

Aku: Hahhh??? Berapa jauh rumah dengan pantai tu?

Kawan1: Dekat 1 jam setengah.

Aku: Housemate tu ok pulak, temankan p jalan jauh-jauh?

Kawan1: Dia dah bosan dengar kita nanges. Kita kata, temankan kita pergi pantai, lepas tu kita janji tak nanges lagi dah.

Aku: Mana dapat mancis nak bakar kertas tu?

Kawan1: Pergi beli singgah dekat Kedai Mesra Petronas.

Aku: Ya Allah. Kisah tu tulis??? Panjang ke tulisan tu?

Kawan1: Ada dekat 6 muka surat. Kejap kita cari kat 'gallery', kot kot ada simpan lagi.

Aku: *Setelah beberapa minit berlalu* Ya Allah, (T_T)  (T_T)  (T_T) Kenapa sedihhhhh sangat perjalanan cinta A*** dengan that guy??? Menangisssss yan baca kertas tulisan yang dah kena bakar tuuuuuuu...tsk tsk tsk

Macam drama takkkk? Oh sahabatku yang dikasihi, didoakan semoga Allah hantar lelaki yang lebih baik yang dapat saling lengkap melengkapi untuk dirimu dan bahagia rumahtangga A*** hingga ke syurga. Ameen Ya Rabb.

Babak 2

Malam tu ada satu emel personal masuk dalam Gmail (selalu emel kerja/rasmi).

"Assalamualaikum, yan. Ni A*** (walaupun dah di censored kan, nama awalan seakan sama dengan babak 1 di atas, tapi hakikatnya adalah berlainan orang)
I miss u...but i didnt hv ur no..pls contact me."

Kebetulan masa tu aku bercuti di Kedah, masa pergi jenjalan di Ladang Anggur, ada signboard tulis "ALOR SETAR (kanan) BALING (kiri)". Kawan aku si A*** memang orang Baling, Kedah. Terus teringat dekat dia bila nampak signboard tu, malam tu dia terus emel. Ajaib kan? Drama kan? Allah tahu masing-masing saling merindu. *nyanyi sket lagu Terlalu Rinduuuuuuu, Jujur aku terlalu rinduuu, tiada lain selain rinduuuu* 

Aku pun whatsapp la A*** ni, waktu tu 5.30 pagi sebab malam tu dah tertidur masa dia hantar emel, sempat balas dan hantar whatsapp.

Dia pun balas.

Aku: Betul ke ni A***. Kenapa gambar profile kosong? Cuba buktikan.

Kawan2: Betul laaaa. *sending gambar sendiri*

Aku: *Ok verified.*

Kawan2: Aku sebenaqnya rindu kat hang. Tapi nombor fon semua hilang. Tak tahu cari mana. Tu yang guna google, jumpa hang punya emel.

Aku: Amboiiii. Berapa belas kali tukaq fon ni sampai nombor kawan hilang niii? hahaha

Kawan2: Aku baca belog hang, terbaca yang post ayah hang dah tak de. Bila?

Aku: Oh, lama dah. Awal tahun 2014. Sakit jantung. Hang sihat dak A***? Mak Pak hang sehat?

Kawan2: Alhamdulillah. Yan aku baru lepas accident hari tu. Ni baru nak baik. Eh jap, dah masuk waktu Subuh. Kang sambung.

****
Kawan2: Yan, aku eksiden dengan kereta lain. Kereta aku total lost.

Aku: Ya Allah. Sekarang ni hang kat mana?

Dari whatsapp terus call...

Kawan2: Aku Ok. Alhamdulillah. Kaki aku lutut pecah belah kiri. Sekarang ni dah boleh bengkokkan kaki sket hampir 40darjah. Tolong doakan bagi boleh jalan dan bengkok dengan sempurna.

Aku: InsyaaALLAH. Didoakan A*** cepat sembuh dan boleh berjalan dan berlari dengan sempurna dengan cepat. Ameen Ya Rabb.

Kawan2: Yan. Aku sambung master. Buat part time. Dalam bidang kaunseling. Baru sem 1.

Aku: Haaaaa? Daripada komputer terus masuk kaunseling? Apa yang menyebabkan tercetusnya idea hang nak sambung dalam kaunseling? Cuba cerita sket.

Kawan2: Macam nihhhh. Aku pernah terbaca satu artikel ni, ada satu kos dekat universiti tapi dekat oversea la, "How to survive from a lost..."

Aku: ...survive form a lost of your love life???

Kawan2: Haaaa. macam mana hang tahu niiii?

Aku: Hahhahaha Hang niii A***. (Ingat aku baru kenai hang sehari dua kaaa?)

Kawan2: Hang mesti terkejut kan?

Aku: Terkejut sebab lari bidang...tapi Tahniah A***, sebab hang berjaya convert something yang negative to something positive. which is... baguih laaaaa kannnn.

***********Macam Dramaaaa, kannnn?

Sebenaq nya, (tetiba tukaq slang Kedah) ada panjang lagi perbualan, dan perbualan ni aku telah tukaq sket sket supaya menjaga privacy dan empunya nama. Ehehe Kalau macam masak nasi goreng tu, letak Ajinomoto penambah perasa gituuuuu. tapi takde la aku tambah lebih lebih, kang sakit pulakkkkk. Cerita kalau tokok tambah lebih-lebih, nanti akan jadi drama swasta sangat! :)

Kita kan rasa kalau tengok drama tv tu, macam "iskkkk....pembohong betul la drama ni. over...in a real life, mana ada camnih..."

Walhal, drama tu sebenarnya dicedok daripada situasi sebenar, cuma mungkin kengkadang terlebih cedok ajinomoto, bergantung pada pencerita laaaa kan. :)

Pokok pangkalnya, ada banyak lagi babak, tapi yang paling 'recent' adalah 2 babak nih. Kalau aku ingat lagi, aku cuba coretkan lagi. Dalam kes kawan aku berdua ni, aku yakin dan percaya, Allah akan ganti dengan lebih baik terhadap apa yang berlaku pada depa. Aku doakan keluarga, guru-guru, anak didik dan kawan-kawan aku semua selalu di bawah lindungan dan limpah rahmat kurnia Ilahi. Sihat sejahtera hendakNya.


Ameen Ya Rabb.

"Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Maha Teliti." (Al-Hujurat: 13)

Sekian, wassalam.

Okbye 2015, ohHye 2016!

Assalamualaikum. Tak jawab dosaaaa! :)

This picture can pretty much sum up my 2015 year in review. 

Januari 2015- Ada pergi Konferensi dekat Phuket/Cape Panwa. Rinduuu pulak. Naik motorsikal dengan Kak R, tragedi parang di tengah jalan. Huwaaaaaaa. Fikir-fikir balik, kelakar pun ada, seram pun ada. :) Alhamdulillah semua selamat. Sesungguhnya Allah Maha Pelindung.

Januari - Feb (6 minggu) - Pertama kali masuk JomKurus. Met new friends, ilmu baru, pengalaman baru. Naik bukit Broga, Street Fight, Aqualogic, Dodgeball etc. Manage to loose 6 kg, tapi lepas tuuu hahhaha marilah berhuhuhu. 

Tak ikut urutan dah ikut dan mana ingat, 2015 jugak pi jalan Melaka, pi Skudai jumpa Shirin dan Eiliyah (new name for W*** after she converted to Islam). Jadi Fasi di Machang, jumpa Emaaaarukoooooo dengan anak-anaknyaaaa. What a great meeting after all those year yang tak jumpaaaa lamaaa. Pergi jalan-jalan Perlis rumah A***, Padang Besar, lepas tu ke Penang tidur tempat best yang diperkenalkan oleh V**, balik tu singgah Perak sekejap melayan Hakak Z*** bergambar. Oh siap pergi naik kereta Kak L** lagi. Recently pergi Kedah umah akak. Hajat di hati nak pergi Thailand, tapi apakan daya, ke Petrosains sahaja. hahaha Padang Besar lagi dengan tomyam sotong yang kawkaw sedap mengalahkan Black Canyon. Pulut mangga. Pergi Ladang Anggur Tasik Beris, Sik. Tunggu anggur kemain lama tapi berbaloi baloi. Makan sambal belacan kawkaw makcik buat special letak ikan bilis. Aktiviti masak memasak bersama-sama adik beradik yang lama dah tak buat. hahaha Pastu ke Muzium Padi dan Petrosains. Dengan anak-anak buah yang makin membesar, seronok sangat pengalaman nih. Penghujung 2015 jugak bersengkang mata membuat proposal, membalas emel potential supervisor, hantar permohonan biasiswa tapi Allah Maha Mengetahui. Mungkin bukan rezeki kali ni, cuba lagi tahun hadapan kkk! :)

ALHAMDULILLAH. I've learnt so many things from all these memories. I'm blessed with family, friends, students and all the NIKMAT, UJIAN yang Allah bagi. I'm looking forward for 2016. 

Okbye 2015, ohHye 2016!

Moga kita semua dikurniakan umur yang panjang dalam keberkatan, rezeki yang berkat, kesihatan yang bermanfaat, dan juga limpahan kurnia dan nikmat daripada Allah SWT. Ameen Ya Rabb. Syukur atas segala nikmatMu.

Till then, Wassalam.

Saturday, September 5, 2015

Jodoh Pertemuan


Happy Weekend chuols! ;)

Somehow I personally feel amused by reading the phrase in the above picture.

Minggu lepas, terjumpa seorang pakcik nih masa tengah tunggu kereta dicuci di kedai. Aku kenal pakcik nih sebab dia meniaga dalam uni tuh. Dia kata lama dah tak nampak aku datang kedai makan dia.

Lepas tu, perbualan semakin rancak. Isu anak dia yang semua perempuan, isu anak dia nak sambung belajar, yang besar umur 25 tahun lepas diploma terus tak mahu sambung belajar (sebab dah syiokkk pegang duit). *Penatnya tulis panjang-panjang kena baca satu nafass!*

Pakcik: Umur kau berapa dah nak? 30 ada x?

Aku: Senyum. Mengangguk dalam tak angguk. *2 tahun tua pakcik nih teka umur iols kannn*

Pakcik: Belum kahwin?

Aku: *Geleng geleng kepala. *

Pakcik: Kat dalam uni kan banyak lelaki.

Aku: *Ketawa kecik* Mana ada acik...semua dah berpunya.

Pakcik: Eh... siapa tu...Si A* kan ada. Naik kereta besar. Orang N9.

Aku: Iskkk acik nih. *Senyum malu. Macammana senyum malu tuh? haha*

Pakcik: Yela...tapi dia badan besar sikit.

Aku: saya dengar orang cerita dia baikkkk.

Pakcik: Acik tanya dia, kenapa tak kahwin lagi. Si A* kata tak ada orang nak.

Aku: *Oh no. How awkward is this coversation?*

Pakcik: Acik nak kenenkan kau dengan anak buah acik pun susah. Budak muda sekarang nih kita tak tahu apa yang dia nak. Baik diorang carik sendiri. Senang.

Aku: Betul tu acik. Susah, nak kenen-kenenkan orang nih. ;)

Pakcik: Nih apa nih. *dengan gaya eksaited* Kalau kau lepas solat tuh, ada satu ayat nih. Kau baca. Lepas tuh, nak keluar rumah pun kau baca jugak. Mana tahu, kau keluar rumah tuh, ada yang sangkut.

Aku: *Senyum.* tiba-tiba ingat lagu Senyum, tak perlu kata apa-apa.

Pakcik: Eh. Kawan ada dah ke? Boyfriend?

Aku: ;)

Pakcik: Kawan tu tak berani suruh dia datang-datang rumah masuk merisik?

Aku: ;) Senyum. Somehow i found that acik nih sangat lah kelakar. Gaya makcik-makcik sangat. hahaha

Pakcik: Sekarang nih paling tidak hantaran 10k, tapi 10k bukan boleh beli apa sangat. 15k baru cukup lah acik rasa.

Aku: Senyum lagi. Iyalah acik. Makanan pun mahal sekarang nih. Nak bagi orang makan buat kenduri lagi.

Orang Kedai: Dik, siap dah kereta.

Aku: Oh ok. Acik, gerak dulu ya. InsyaaAllah jumpa lagi nanti. ;)

Panjang sungguh rasanya berbual dengan pakcik nih. Dia cuba nak korek berapa banyak gaji aku, cuba korek berapa aku bayar untuk kereta myVi tu. Oh. Takkan saya nak bagitahu acik. Hehe Kereta tu dah habis bayar.

Aku tahu setiap orang yang kita jumpa setiap hari telah ditakdirkan begitu. Mesti ada sebab kenapa kita dipertemukan dengan orang tu pada masa tu.

Haaa gituuuu. Acik nih semua anak dia perempuan. Dia bangga dengan ketiga-tiga anaknya. Dia bapa yang baik dan memikirkan hal anak-anaknya. Somehow it reminds me of arwah abah. Tetiba sayu dan syahdu pulak nih apa ceritaaaa. ;)

Ok lah. Kesimpulannya, iols tak kisah acik nih dok tanya pasal jodoh ke, pasal duit ke, gaya hidup ke. Sebab...iols rasa pakcik nih means no harm. Dia sekadar cuba menyampaikan rasa dan pendapat. Betullah tuh. Umur makin tambah, patut bersedia nak berumahtangga. Haha

Iols rasa dewasa (baca: matang) sangat bila taip entry nih. Hakhakhak.

Kbye. Sekian coretan untuk ingatan masa hadapan.

Wassalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...