Thursday, August 20, 2015

Yang Mana Satu?

Assalamualaikum. ;)

Tiba-tiba teringat, pernah satu hari, Jamuan Hari Raya dekat Uni, geng hakak senior *umur 40-50s ke atas* dok bergelak-gelak tengok gambar yang digantung dekat booth sebagai hiasan.

Geng hakak-hakak kawasan yang umur 25-33 nih gelak-gelak perhati gelagat geng hakak senior tadi.


Tak sedar siapa yang keluarkan soalan,
"Ko rasa nanti ko dah tua-tua, ko macam tuh tak?"

"Kannnn. Ko rasa antara hakak-hakak nih, ko yang mana satu?"

"Hmmm...aku Hakak A la. Senyum baikkk je, lembut."

"Perasannnnnn. hahahah"

Impian memasing nak jadi lembut sopan santun bak wanita melayu terakhir, tapi perangai memasing gelak tak hengatttt. ;)

"Ko rasa nanti sapa pelapis Hakak M? Hakak N?"

*tengok muka masing-masing cari calon sesuai.*

Mungkin. Jadi idola adik-adik sebab benda baik, kan elok tuuuu.

Persoalannya, "Yang Mana Satu?"

InsyaaAllah. Versi diri sendiri yang lebih 1000 kali baik daripada umur sekarang nih. ;)


Sunday, April 26, 2015

Tanggapan.

Lepas syiok membeli belah di Melaka, tengok dekat wiper kereta ada surat 'Chenta' dari Majlis.

Oh maiii. Oleh kerana aku ambik cuti pada hari tu, aku lupa sangat hari tu hari Isnin.

Aku toleh belakang, ada seorang pegawai sedang dalam proses nak bagi surat "chenta" dekat kereta belakang aku.

Cepat-cepat aku kejar pegawai tu.

"Assalamualaikum Encik. Mintak maaf. Saya nak tanya, bayar saman ni dekat mana ya? Boleh bayar online x?"

"Tak boleh bayar online la kak. Patutnya dalam Melaka Sentral tu boleh bayar, tapi ni dah lepas pukul 5, dia dah tutup."

"Alamak. Camne ya, Encik? Saya bukan orang sini. Ni saya nak balik Nismilan. Bayar dekat Encik, tak boleh?"

"Saya tak ada resit. Tapi kalau esok pagi, saya boleh bayarkan. Akak bagi saya RM10, tinggalkan no telefon, nanti saya whatsapp gambar resit kat akak." Pegawai tu hulurkan resit untuk diisi oleh aku.

"Akak isikan nama dengan no telefon. Akak ada whatsapp kan?" Aku angguk sambil masuk ke dalam kereta tercari-cari pen.

Sesudah isi nama dan no.telefon, aku bagi resit tu kembali pada pegawai tu.

"Ok kak. Nama akak sapa?" sambil matanya melirik pada kertas yang aku pulangkan pada dia tadi.

"Haaa? Azman?"

"Eh bukan. Azyan." (T_T)

Teruk sangat ke tulisan aku? Sampai terkejut pegawai tu. Yelah, tengok aku perempuan, tapi nama Azman, nama lelaki. Sobs sobs sobs.

Nombor dua, aku dipanggilnya akak? Ok la dik. Fine.  Haha

"Terima kasih ya Encik. Tak payah whatsapp akak la. Akak percaya je dekat adik. Terima kasih banyak-banyak ye. Nama encik sapa?"

"Fariz."

"Terima kasih En. Fariz."

Alhamdulillah. Harapnya adik pegawai tu dah bayarkan la bil saman aku tu. Sebab sampai sekarang memang tak ada terima resit whatsapp daripada adik tu. ;)

Bagus adik ni. Mengikut pesanan. "Akak percaya je kat adik. Tak payah la whatsapp ek."

Kata adik pegawai tu, kalau bayar dalam masa seminggu daripada tarikh disaman, harga jadi kurang, RM10. Kalau tak, RM30.

Sekian saja coretan petang tatkala hujan ni. Tanggapan orang pertama kali, kadang tak sama kalau kita fikir dua tiga kali. Macam tengok tulisan orang, tengok sekali macam Azman, tengok lagi dua tiga kali, barulah betul seperti ditulis dan dikata. hahaha Gituuuuuuu.

Till then, Assalamualaikum! ;)

Tuesday, April 21, 2015

Selak Buku Baru.

Lama jugak nak fikir tajuk entry nih.

It should be Tukar Tajuk Baru, Selak Topik Lain, Selak Bahagian Lain (sounds weird, huh?) :)

Phewwwww!

Satu fasa telah berlalu dalam hidupku baru-baru nih. Perlu ke nak announce besar-besaran? :) Walaupun tak ramai yang membaca belog nih, biarlah ku coretkan jua sebagai kenang-kenangan di masa nanti.

Pendek cerita, sekarang nih iols dah move on, proceed dengan bahagian/chapter/tajuk baru.

Soal hati dan perasaan, Allah jua yang Maha Mengetahui. Allah juga sebaik-baik perancang. Alhamdulillah, now I've gone through the phase with so much help from my friends and surrounding. *tepuktepuktangan*

Bila lemau-lemau, melo-melodi, Allah nak uji sebenarnya. Cinta kepada Allah Maha Esa lebih besar nikmat dan ganjaran, banyak lagi faedah lain kalau cinta tu dilaburkan kepada Allah yang Satu.

Masa tuh, kadang-kadang rasa, "apa pasal post dekat FB news feed nih, macam kena je dengan perasaan lemau-lemau aku sekarang?"

Sampai ada kawan yang perasan, tetiba whatsapp, "Ehem. Dari tadi lain macam jek post yang kamu like kat fb. Ada apa-apa ke?" 

Siyes, to that extend orang boleh cam emosi bergolak dalam hati. Itu baru kawan baik alam maya. Yang aku jumpa tiap-tiap hari? Perasan tak dorang? Entah apa agaknya reaksi orang yang bertembung dengan aku tiap hari, masa otak dan hati dah serabut camtuh? Buruk agaknya rupa. hahaha

Well, well well, now I dah move on daripada tersangkut dengan cerita lama tuh. *bangga* *tepuktepuktangan*

Bila ditanya dengan kawan, post apa yang aku like, sebab sebenarnya diri nih memang suka LIKE post orang lain. Antaranya (diambil daripada https://www.facebook.com/lessonslearnedinlife)

I’ve been hurt, lied to and broken-hearted. I have felt alone when I couldn’t afford to be. But at the end of the day, I had to learn to be my own best friend, because there’s going to be days when there will be no one there for me but myself. — Unknown

As we grow up, we learn that even the one person that wasn’t supposed to ever let us down, probably will. You’ll have your heart broken and you’ll break others’ hearts. You’ll fight with your best friend or maybe even fall in love with them, and you’ll cry because time is flying by. So take too many pictures, laugh too much, forgive freely, and love like you’ve never been hurt. Life comes with no guarantees, no time outs, no second chances. you just have to live life to the fullest, tell someone what they mean to you and tell someone off, speak out, dance in the pouring rain, hold someone’s hand, comfort a friend, fall asleep watching the sun come up, stay up late, be a flirt, and smile until your face hurts. Don’t be afraid to take chances or fall in love and most of all, live in the moment because every second you spend angry or upset is a second of happiness you can never get back.
~Unknown

“Sometimes you just have to turn the page to realize there’s more to your book of life than the page you’re stuck on. Stop being afraid to move on. Close this chapter of hurt, and never re-read it. It’s time to get what your life deserves, and move on from the things that don’t deserve you. Don’t try to fix what’s been broken in your past, let your future create something better.”— Trent Shelton

“He’s not perfect. You aren’t either, and the two of you will never be perfect.But if he can make you laugh at least once, causes you to think twice, and if he admits to being human and making mistakes, hold onto him and give him the most you can. He isn’t going to quote poetry, he’s not thinking about you every moment, but he will give you a part of him that he knows you could break. Don’t hurt him, don’t change him, and don’t expect for more than he can give. Don’t analyze. Smile when he makes you happy, yell when he makes you mad, and miss him when he’s not there. Love hard when there is love to be had.Because perfect guys don’t exist, but there’s always one guy that is perfect for you.– Bob Marley

“Marry your best friend. Marry someone who you wouldn’t mind waking up to every day for the rest of your life. The one who makes you glad to be alive. Marry someone who drives you crazy. The one who frustrates you. The one who calms you. Marry the one you don’t mind fighting with, because they will be fair about it. Don’t marry someone who gives their ego more importance, than they give you. Marry someone who makes you the best version of yourself. The one who believes in you, even when you don’t. The one who stands by you, through thick and thin. Marry someone you can’t imagine your life without. Marry the one you are insanely in love with. And the one who is insanely in love with you. Marry the one who knows what you want to say, when you’re too tired to say it with words. The one you can spend comfortable silences with from time to time. Marry your soul mate. Marry your best friend.”

Don’t let past relationships and old mistakes ruin your future. Don’t let someone or something that didn’t make it in your life continue to hurt you. If you do, you’re still giving a portion of your life to something that no longer exists – it’s like letting your happiness slip into a black hole. Learn the lesson, release the pain, and move on. Scars remind us of where we have been, not where we are headed. — Unknown

When I give, it does not come with strings. I’m not keeping track of what you owe me. When I give, I choose to do so without ulterior motives. I give because I’m genuine. I give because I know what it’s like to be without, to long for and be ignored, to speak and not be heard, to care for and have nothing returned. When I give it’s because I get it. It’s because I know the value in what I have in my heart and I refuse to let the world stop me from sharing that. But when things start being taken for granted. When you no longer appreciate my sincerity. I won’t switch, I won’t get angry, and I won’t be spiteful. I’ll just get smart and I’ll change your role in my life. Because when I give, I’m all in. But when I’m done, there’s no looking back. — Robert Hill Sr.

I hope you fall in love with someone who always calls back and never lets you fall asleep thinking you’re unwanted. I hope you fall in love with someone who sees galaxies in your eyes and hears music in your heartbeats. I hope you fall in love with someone who tickles you and makes you smile on hard days and on easy ones. But beyond all that I hope you fall in love with someone who will never leave you behind and who will never take you for granted, someone who will stand by you when you’re right and stand by you when you’re wrong, someone who has seen you at your worst and has loved you still. I hope you fall in love with someone who kisses you in the rain and hugs you in the cold and wouldn’t have you any other way. ~Unknown

Dan...paling sebenarnya memberi kesan mendalam, adalah ayat ini:

"...and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know." (Surah Baqarah: 216)

Berbalik pada ayat di atas, mari kita tinggalkan ayat-ayat negatif dalam buku, kita selak buku baru, selak muka surat baru.

Sekian. Post bosan daripadaku. :)

Till then, assalamualaikum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...