Wednesday, January 18, 2017

Dua Ribu Tujuh Belas

Uihhh mengada. Tulis jelah 2017. Nak eja eja bagai. Sajaaaaaaaaa...

Lama sungguh tak menaip. Ewah ewah, habis tu selalu keletak keletuk dekat meja tu apakah...? Itu kerja rasmi. Lain rasanya dengan menaip benda rambling ni.

Ada banyak sangat benda bermain berlari-lari dekat kepala sekarang ni. Rasa macam nak tangkap setiap perkara yang bermain-main dalam fikiran tu, pastu nak bungkus ikat tepi. Hirup dalam-dalam pastu tarik nafas lega. Hahahah Ingat vape?

Tahun baru masihi ni, didoakan yang baik-baik sahaja datang mendekat. Yang kurang baik, mohon menjauh, mohon dielakkan. 

Macam setiap kali raya kena ada tema baju, setiap kali tahun baru, kena ada azam baru. Tema tahun 2017 ni adalah terbang. Ewah, tema sangat. Terbang sangat. :) Kalau 2016 adalah tahun untuk belajar, tahun 2017 ni adalah tahun mengorak langkah. Kukira begitu lah. Langkah mungkin masih baru lagi, masih bertatih lagi, harapan moga terus melangkah untuk terbang bersama impian yang dicita. Mohon dipermudahkan, Ya Rabb...

Dah lama tak rambling, rasa macam awkward pulak. Sudah... ;)

Nanti sambung ya...InsyaaAllah.
\


Wednesday, September 21, 2016

Bawa Bertenang Sayang

Ewah...tajuk. Kemain lagi

Latar belakang lagu YouTube - Tasha Manshahar & Ernie Zakri (Oh No & Jangan Marah)

Lirik selalu diulang-ulang:
Bawa bertenang sayang...Hence, the title of this post.

Pagi ini. Minggu ini. Banyak benda jadi dengan orang sayang di keliling...buat aku muhasabah diri, buat aku semakin ingat dan sentiasa sedar. Allah MAHA KUASA.

Minggu lepas, salah seorang kakak pembersihan yang bekerja dekat sini -selalu gelak ketawa selalu ceria...kehilangan suami yang boleh dikira secara mengejut. Baru tahu yang arwah suaminya Kanser Hati Tahap 3. Innalillah...

Minggu lepas juga, rumah salah seorang rakan sekerja dimasuki pencuri semasa Hari Raya Aidiladha dan kerugian harta benda lebih kurang RM20K. Allahu.

Pagi ini, kakak yang kehilangan suami tu kembali bekerja seperti biasa. Aku salam berpelukan sambil ucap takziah. Akak tu nangis. Aku jadi sebak. Tak tahu nak cakap apa. Akak kuat InsyaaAllah.

Bawa bertenang Sayang. Allah ada. Allah MAHA MENGETAHUI.

Teringat kata-kata daripada Mufti Ismail Menk..."Don't get frustrated by your trials and hardship. Surely you can't expect life to be one smooth road. It doesn't work that way. Be patient. "

Sekian.

Thursday, August 4, 2016

Dialog Terkejut

Pernah tak kengkadang kita berbual dengan sorang ni...lepas tu macam tengah berbual, ada 1 ayat yang buat kau rasa macam tersentap macam kena kejutan budaya...? hahaha

Alkisah kawan aku sorang ni...dia baru nikah 3 bulan lepas. Jarang dapat borak dengan dia ni sebab jarang jumpa. Bila dapat borak, macam-macam benda nak borak...Kita bagi nama kat dia ni...Puan A la ek...Satu lagi kawan...Cik B

Puan A: Eh ko dah tunang belum? Bila tarikh nak nikah...?

Cik B: dah. tak dapat lagi tarikh.

Puan A: Ko kena cari dulu tarikh, nanti nak tempah pelamin ke. photographer ke. semua nak tengok tarikh. Dapat tarikh ok je...semua tu dah boleh p survey. Ko jangan buat persiapan lambat. Setiap bulan ko p survey. Buat sikit-sikit.

Cik B: Ohhh...tu la kan...nanti aku cuba la dulu

Puan A: Ko p masuk FB. group All About Perkahwinan... nanti dorang promote semua bisnes merata tempat tentang kawen...

Cik B: Ok ok.

Puan A: Ko kena ada EXCEL tau...buat semua perbelanjaan ko. Mana yang dah buat. mana yang belum...

Cik B: Haa...ok ok nanti ko share la dgn aku ko punya sheet. hahaha Dulu masa belum jumpa sapa-sapa, bukan main lagi...sibuk doa cepat dapat jumpa jodoh...ni bila pilih tarikh...rasa macam "oh myyyy...awat cepat sangat pulak...banyak benda tak settle lagi. melambak to do list before you get married belum tercapai. "hahhaha terus rasa tak sedia nak kawen...

Puan A: Tulah...takpe. Preparation je yang lama bab nak kena survey mekap la. survey photographer la. goodie bags la...Nanti yang test dengan isi borang tu ok je...smooth je once tarikh ko dah dapat...

Cik B: Eh...nak tanya ni. apa perasaan ko lepas dah kawen ni...rasa ada beza tak? sebab ko terus duduk sama kan...bukan PJJ

Puan A: tulah betul orang cakap. Kawen ni kena banyak SABAR....macam-macam nanti

Cik B: (SENTAP #1) yeke weh...ni baru ko yang 3 bulan kawen. imagine orang yang kawen dah lama. How SABARRRRR dia punya nasihat....

Puan A: hehehe tapi nasihat aku tu la weh. Tunang jangan lama-lama. Dugaan dia makin lama makin besar.

Cik B: SENTAP #2 (sebab nasihat bertunang jangan lama-lama tu...is like hundred times bergema di gegendang telinga datang daripada orang yang berlainan)

Gulppp...Semoga Cik B dipermudahkan urusan pernikahan. Puan A pulak didoakan kekal bahagia dan saling lengkap melengkapi sesama suami isteri dan moga cepat dikurniakan rezeki anak anak yang soleh dan solehah. Ameen Ya Rabb.

Sekian. Dialog sentap yang tak berapa nak sentap. hahaha ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...