Friday, December 6, 2019

ALLAH Maha Mengetahui

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
(rasa macam tulis emel pulak) 😂

Di hari Jumaat yang mulia nih, tengah duduk berehat di rumah mertua (berani betul statement gini) hahaha silap-silap, biar kuperbetulkan ayat terdahulu...berehat sebentar setelah rajin-rajin mengemas rumah mertua...

Hari ni tanggal 6 Dis 2019. Genap sebulan rasanya, daku keguguran di usia 9 minggu. Masih teringat bila bangun malam ke tandas, penuh tompok darah yang abnormal. "Eh, bukan ke mengandung? ni darah apa? Dalam kepala, dah ingat gugur. Sedih, takut, kecewa, semua bersatu..."

Bangun kejut suami. Dia istighfar panjang sambil raup muka. Suami suruh kejut mak mertua, tanya dekat mak. Mak pun kata, nak gugur la tu...kalau darah dah penuh macam datang bulan.

Rasa sedih pula kalau kenangkan kembali. Tapi aku sedar, dalam sedih, perlu redha, semua tu ketentuan ALLAH. Kita hanya mampu merancang, tapi ALLAH yang menentukan.

Doktor cakap, "Puan sabar ya, fikir positif insyaaALLAH. Yang penting, puan tahu, puan boleh mengandung, nanti rehat dulu 2,3 bulan. InsyaaALLAH ada rezeki..."

Masa doktor rujuk ke Hospital, macam-macam kes di sana. ALLAH itu MAHA PENYAYANG.

Allah temukan dengan seorang yang nak melahirkan anak ketujuh di usia 34 tahun.

Fast forward, Allah temukan jua dengan seorang adik ni umur 26 tahun, keguguran juga, tapi usia kandungan dah masuk 13 minggu...bleeding, tapi belum gugur sendiri. Bila berborak-borak, katanya, seminggu sebelum dah pernah datang, tapi doktor suruh tunggu gugur sendiri, datang lagi minggu ni, masih belum jatuh sendiri. Doktor bagi masa lagi 2 minggu, kalau tak turun sendiri, kena D&C (cuci rahim).

Aku: "Ni kali pertama ke?"

Adik tu: "Eh tak..ni kedua..."

Aku: "Oh, dah ada anak la ya?"

Adik tu: "Yang sebelum ni, ektopik. Hamil luar rahim, dapat detect masa minggu ke 12."

Aku: "ALLAHU..."

Adik tu baru je nikah tak sampai setahun, tapi dugaan dia dah bermacam...Allah Maha Penyayang, Allah nak tunjuk, kalau kita rasa kita ni diuji hebat, ada lagi yang terima ujian lagi besar.

Untuk pengetahuan, jika kandungan bawah 12 minggu, dan ada simptom seperti bleeding, dia dinamakan threatened miscarriage. Selalunya, kes begini akan gugur sendiri tanpa perlu melalui D&C kerana kandungan masih terlalu kecil. Apa-apa pun, cepat-cepat rujuk kepada doktor berpengalaman, kerana mereka pastinya lebih tahu dan arif tentang situasi ini.

Macam-macam kes di hospital kerajaan. Ada tu, baru je nikah semalam, hari ni dah mengandung 30minggu. Allah. Ada adik sorang ni, gugur juga, bleeding, datang hospital siap pakai seluar warna putih...dah kena tukar baju hospital pulak bila doktor nak scan...Macam-macam kes yang menduga para doktor dan jururawat. Semoga ALLAH merahmati mereka semua yang bertungkus lumus dalam melakukan ibadah dalam pekerjaan. Ameen Ya Rabb.

Sampai rumah, ada panggil tukang urut sebab badan rasa letih lenguh-lenguh. Akak tu cerita, dia sebelum ni anak dah empat (4), lelaki semua. Bila mengandung anak kelima (5), tahu je mengandung, takdelah nak scan semua sebab dah biasa mengandung. Tup tup, masa dah 4 bulan mengandung, bleeding, gugur. Kena cuci (D&C) sebab kandungan dah besar, tak boleh turun sendiri. Akak tu cerita, dia sedih sangat, sebab doktor kata, nampak macam perempuan...akak tu rasa terkilan sebab tak pernah ada anak perempuan lagi, tapi dia kata, rezeki...Allah bagi anak perempuan pulak lepas 2 tahun keguguran, lepas tu, dapat lagi seorang perempuan.

Baru-baru ni, terjumpa rakan seuniversiti. Belajar kelas yang sama, dalam tunggu giliran untuk presentation, borak-borak dengan dia...entah macam mana boleh terbuka cerita pasal anak, dia dah ada anak seorang, tapi baru-baru ni, dia cerita...dia baru gugur dalam tak sedar. Dah kali ketiga keguguran, kali pertama gugur, kandungan dah dekat 5 bulan. Jari semua dah ada rupa bentuk. Minggu lepas, dia baru buat test, sebab dah tiga kali keguguran, doktor takut ada virus ke macam tu...

Nampak tak? ALLAH Maha Penyayang, Allah Maha Pengasih...

Allah hadirkan insan-insan begini kepadaku, untuk tunjuk, apalah sangat dugaan ini jika dibandingkan dengan orang lain. Daku perlu banyak bersyukur, istighfar, ada sebab kenapa semua ini berlaku.💗

Mana tahu, ALLAH nak bagi rezeki pada kami sekeluarga yang lebih baik di masa mendatang? Sesungguhnya, rasa terharu sangat dengan suami terutamanya, jaga kebajikan daku masa proses berpantang. Mak mertua yang sangat prihatin semasa daku melalui proses keguguran (senggugut teramat sangat), mak siap hulurkan minyak urut, bagi kata-kata semangat. Sungguh, terharu diri ini.

Jadi, di hari Jumaat yang mulia ini, marilah kita bersama-sama mensyukuri segala nikmat ALLAH yang tak terhingga, seperti dikatakan dalam Quran, "Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?." (Ar-Rahmaan 55:13)

Allah juga mengingatkan kita,
فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
“Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan”.
[Ash-Syarh: 5-6]
Semua keluarga, rakan taulan yang mendoakan kesihatan, kebaikan buat kami, didoakan yang lebih baik untuk kamu semua. Semoga kita semua sentiasa di bawah lindungan ALLAH SWT, beroleh kebahagiaan dunia dan akhirat. InsyaaALLAH. Ameen Ya Rabb.

Love, 😘
cekkeya

Wednesday, November 20, 2019

Dua Ribu Sembilan Belas

Assalamualaikum dunia! (kahkahkah bajet gilaaa)

Melihat posting lama-lama, rasa terpanggil untuk menulis (baca: menaip). Posting sebelum nih, tahun 2017. Ini pun dah lebih kurang sebulan nak masuk 2020 sebelum menyaksikan kereta terbang.

Well, its better late than never. Kan???

Ada banyak benda nak kongsi sebenarnya. Tunggulah, insyaaALLAH. Sekarang nih tengah pulun siapkan sesuatu yang perlu dihantar minggu depan. Kehidupan sekarang dah jadi pelajar semula, pelbagai cerita semuanya. 😁

Sampai nanti,
Love💗

Thursday, February 9, 2017

Apa erti RINDU?

Baru - baru ni, bila rasa bosan tak tahu nak buat kerja yang mana satu, (baca: malas) pergi mengada call sana sini menghilang rindu di hati. agituuuuu (walhal panggilan percuma ke seluruh telco tapi berapa minit sangat lah guna untuk panggilan. zaman berubah - panggilan dipandang sebelah mata, tapi internet perlukan ber kuota-kuota)

Dipendekkan cerita, bila telefon akak, nak cakap dengan anak sedara berumur 5 tahun.

Aku: Iyman buat apa?
Iyman: Tak buat apa
Aku: Iyman bila nak balik sini...?
Iyman: Emmmm...minggu depan! (confident sangat)
Aku: Oh yekeeee.. Cikyan rinduuuuu la kat iyman...
Iyman: OKKKK!

Comel kannnn bila kita kata rindu kat someone, dia balas okkkkk je. Mungkin anak kecil tak paham erti rindu. hahahha

Apa erti RINDU?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...