Monday, May 16, 2016

Selamat Hari Guru

Suatu ketika dulu, masa aku darjah 6, di hari "ambik-report-card", arwah Abah yang datang. Masa tu, cikgu kelas merangkap Cikgu Matematikku, Cikgu Khalidi namanya.

Masa tu, aku masih ingat...arwah emak tengah sakit, sebab tu arwah Abah yang datang ambik kad penyata.

Antara kata-kata arwah Abah yang masih aku ingat sampai sekarang,

" Cikgu mintak tolong sangat tengok-tengokkan anak saya ni. Mak dia sakit sekarang. Kalau dapat tengokkan dia, saya berterima kasih sangat cikgu." Walaupun masa tu aku baru darjah 6, aku sangat faham nada arwah Abah. Aku sangat faham pandangan Cikgu Khalidi masa tu...

Sebelum balik tu, arwah Abah bersalam dengan Cikgu Khalidi sambil ulang balik ayat tadi untuk lebih emphasize. ;(

Ya Allah. Terima kasih untuk cikgu-cikgu yang banyak mencurahkan jasa mereka kepada kami semua. Ampunilah dosa cikgu-cikgu kami, berkatilah mereka dan semoga segala tugas amanah mendidik yang mereka lakukan menjadi asbab penyebab kebaikan ke Jannah. Ameen Ya Rabb.


Sunday, May 8, 2016

Cerita Kesukaan

Assalamualaikum and Good Day!

Straight to the point.

"Cerita apa yang kau selalu ulang-ulang tayang yang menjadi kesukaan?"

To be honest, i loveeeeee Pride and Prejudice (Keira Knightley)...oh my...7 times so far?

2. Leap Year (2010)
Errr...4 kali kot setakat ni ulang tayang. ;)

3. The Vow (2012)
Sebab cerita ni sedih...baru 3 kali rasanya

Love, Rosie (2014)



banyak lagi cerita yang selalu diulang tayang, tapi banyak rom-com punya cerita yang selalunya they lived happily ever after...which we don't have it in dunya, accept akhirat in syurga. InsyaaAllah.

Kenapa post ni tetiba tukar switch mode jadi cerita dakwah seakannya? ;) Haha Ramadhan is coming real soon...

"Ya Allah, berkati kami dalam bulan Rejab dan Syaaban ini, sampaikan kami pada Ramadhan dan ampunilah dosa-dosa kami." Ameen Ya Rabb...


Thursday, April 28, 2016

Soalan Kedu

Pernah tak dapat soalan yang buat kita terkedu...Kelu tanpa bicara.

Kita tahu jawapan tu, tapi lidah kelu nak berbahasa. Ecewah...macam dalam sesi temuduga pulak lidah nak kelu tak berbahasa.

Alkisah begini.

Sejak geng badminton berehat dalam sebulan kebelakangan ini, ada la geng berjalan-jalan laju di kaki bukit berdekatan.

To be honest, I am not a kaki-lari punya orang. hahahah tak payah buat pengakuan pun orang tahu dah! ;)

Jadi, to make it the fun-run moment, my jog buddy and I always have a chit chat during the so called not-so-fun-jog.

One day, she did asked me:

"Dalam banyak-banyak tempat, kat dunia ni...mana satu yang teringinnnnnn sangat nak pergi?"

OMG...at that time, I was like, "Oh, oh, oh why I dont have that list? A list to go to? Am I that pathetic? Lidahku kelu tak berbahasa secara tiba-tiba.

Oleh sebab nak bagi otak sendiri berfikir sejenak, aku bagi my jog buddy kongsi dulu senarai tempat yang dia nak pergi. Dia bercerita tentang Aurora, perkampungan Maya (coklat)...which brought me from wow to awesome.

My point is that it is only a simple question, but i simply don't know how to respond eventhough i am certain that i knew the answer. *sigh* ;)

After I made up my mind, the list goes on from Cameron Highland to quotes that i read on Facebook. Hahahaha

"Whattttt? Seriously? Are u sure, u never been to Cameron? I rasa nak bawak u sekarang jugak this weekend pergi Cameron. Yannnnnn...."

Hahahaha But yes, no kidding. Why? she asked me. I also don't know. It just simply that I don't...

Antara lain soalan kedu yang aku terima adalah seperti ....eh eh...tetiba nak berceloteh panjang, walhal tadi rancang nak taip sekejap je.... ahaks

Till then. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...