Sunday, September 27, 2009

Raya Raya Raya ~!!!

Bila diiimbas-imbas, entryku berkaitan Hari Raya (1, 2, 3, 4, 5) lebih banyak dari entry Hari Lahir (1). Kakakku pun sudah post 4 entry hari raya, tak larat nak letak link kat semua entry dia, tapi nih salah satunya. Klik saya. Ada apa dengan Hari Raya kalau dibandingkan dengan Hari Lahir? Berdasarkan kajian suka-suka-tanya-diri-sendiri, ini yang ku dapat:

1) Hari Raya dirayakan oleh semua umat Islam di Malaysia pada hari yang sama, tapi kebarangkalian untuk kita sambut Hari Lahir pada hari yang sama dengan orang lain cuma 24.98%. Jangan tanya mana aku dapat fakta nih, sah-sah fakta nih auta.

2) Lagu untuk Hari Raya sahaja sudah menjangkau ratusan buah lagu, Balik Kampung, Suasana Hari Raya, Dari Jauh Kupohon Maaf, Sesuci Lebaran, bla bla bla… Dato’ Siti Nurhaliza sahaja sudah mempunyai 48 buah lagu untuk lagu raya. Gila banyak lagu raya dia. Fakta yang nih boleh buat aku kembangkan hidung dengan bangga, sebab nih fakta yang bukan auta, aku tengok “Jangan Lupa Lirik Raya Raya Raya” baru-baru nih. Ahhaha Lagu untuk Hari Lahir, aku cuma tahu 2 buah je. Selamat Hari Jadi dengan Allah Selamatkan Kamu.

3) Kalau Hari Raya, sudah tentu kita balik ke kampung, pulang ke rumah nenek atuk, ayah bonda. Kalau Hari Lahir, takkan la nak balik kampung jugak kan? Lain la kalau Hari Lahir korang sama dengan Hari Raya. Nampak sangat la, Hari Lahir nih kurang sket special kalau nak dibandingkan dengan Hari Raya.



4) Kalau kita nak mintak cuti Hari Raya lebih dengan bos, tentu bos boleh pertimbangkan. Tapi, kalau :
”Bos, saya nak mintak cuti esok sebab esok hari jadi ayah saya.” Mesti bos korang fikir seploh kali nak luluskan cuti. Betul tak bos?

5) Hari Raya sinonim dengan duit raya. Hari Lahir sinonim dengan hadiah. Tak nampak lagi bezanya ? Isk Isk Isk. Meh aku yang tak berapa hebat nih terangkan. Kalau Hari Raya, orang akan bagi duit raya. Disebabkan aku memegang status : MASIH BELAJAR, banyak jugak income yang aku dapat tahun nih. Bolehlah topap balik duit beli baju raya, beli kasut raya. Kalau Hari Lahir, jarang sangat orang nak bagi hadiah kat aku. Sebab status : DAH TUA BESAR lekat dekat dahi nih.

6) Hari Raya ada kuih raya. Sehari sebelum Hari Raya, aku, kuizikel, dan dua orang lagi adikku, dari pagi hingga ke malam bertungkus lumus membuat kuih raya. Bunyi macam gempak kan? Walhal buat kuih ”cornflakes madu” dengan ”mini popia lembu” je. Resepi cornflakes tanya pada pada Encik Google. Paling mencabar tenaga berpuasa adalah mini popia. Gulung punya gulung, ikat punya ikat, sepeket popia pun tak habis lagi. Dari pagi ke petang, dok gulung je kerjanya. Jenuh tapi tuh la pengalaman buat kuih raya yang pertama setelah beberapa tahun membuat kuih tunjuk di kedai. Kalau Hari Lahir, mustahil aqli aku nak buat kek hari lahir sendiri. Ahhaha

7) Menariknya Hari Raya nih, puasa turun 3 kilo, raya tambah 4 kilo. Korang kira je la sendiri berapa kadar peratusan kilo nya. Malas cerita bab nih, tak best. Ahahah Lagi satu part yang tak bestnya, aku sakit perut pada Malam Raya. Terbangun pukul 3 pagi, pergi toilet, uwek sana uwek sini, buang sana, buang sini. Esoknya, aku kuatkan jugak semangat nak pergi sembahyang raya. Sudahnya, seperti tahun-tahun sebelum nih, kamilah orang paling lambat masuk masjid. Tapi, tahun nih paling dahsyat. Baru nak cepat-cepat ikut saf, tengok jemaah lain dah nak beri salam. Gelakkan diri sendiri yang selalu lambat bila tiba nak sembahyang raya. Bukan main punya tak sabar nak makan ketupat nenek, tapi disebabkan perut yang tak berapa sihat, tak berani sangat nak sentuh. Aku makan sebijik je ketupat nenek. Ah, rugi, rugi...

8) Hari Raya ada Baju Raya, Kasut Raya. Hehehe Dua hari sebelum raya baru sebuk nak cari baju raya kat kedai. Lepas tuh, dok komplen baju tak cantik, saiz tak ada. Ahahha Hari Lahir, ada Baju Lahir tak eh?

9) Hari Raya kita berkunjung ke rumah sanak saudara, rakan taulan. Untuk rakan taulan yang berkunjung ke rumahku, terima kasih kuucapkan. Walaupun kereta rakanku buat hal di tengah-tengah bandar, dan rumahku di tengah-tengah Sarang Buaya, sanggup juga mereka meredah untuk sampai ke rumahku. Tahniah-tahniah! Untuk Fara yang balik awal, kau rugi tak dapat tengok aksi 3-orang-lelaki-terhebat-Malaya-dengan-berbaju-melayu-dan-bersongkok menolak kereta dalam hujan yang renyai-renyai pada larut malam 6 Syawal. Haris, Apo dan Ajab, mintak maap la sebab aku tergelak kuat sangat masa tengah taip entry nih. Ahaha

10) Hari Raya sinonim dengan “Maaf Zahir Batin”. Hari Lahir pulak bukan hari yang biasa kita mintak maaf, kan kan kan ?

Yang bestnya, tahun nih akan bertambahlah seorang lagi anak sedaraku. Nampak tak mak duyung buyung-bertudung-biru dalam gambar bawah nih? Moga-moga casainee melahirkan anak dengan selamat dan sihat sejahtera hendaknya.




Ada satu lagi aksi di Hari Raya yang membuatkan aku gelak besar ketika menaip entry nih. Dengan baju berbelang biru yang menutupi perut, tambah pulak dengan gaya photographer-yang-sangat-teruja-mengambil-gambar, buat aku tergelak kecil. Perhatian: ini bukan perut mak-buyung-bertudung-biru yang di uwar-uwarkan sebelum nih ye. Ini gambar yang bakal korang jumpa dalam Buku Rekod Malaysia 2009 dalam kategori Lelaki-Biru-Mengandung-4-bulan! Mintak maaf ye abang Am, aku kena jugak letak gambar nih kat sinih untuk menunjukkan bakat abangku sejak kecil yang terpendam nih. Bakat nih cuma boleh dilakukan ketika Hari Raya, Hari Lahir dia tak pernah pulak cuba. Ahahhaah


Besarkan saiz udara di dalam nya? Cuba korang besarkan perut korang. Cuma orang ada bakat je boleh buat nih. hahahah


Pendek kata, entry nih nak membuktikan betapa rasional nya aku punya entry untuk Hari Raya yang melebih dan melimpah banyaknya. Berdasarkan 10 fakta yang diberi, rasional kan?


Ps://kepada sesiapa yang dah kucing berjanggut tak update blog, sila lah hapdet ye. Emaruko, Farahana, G-jie, Aalyaa, Mahirah, Dat, Momo Chan, Amatine Noor,Fazyla, Khairiah...sila la eh...

8 comments:

~wan~ said...

yan nampak chubby...kt gamba second..makan byk ke yan??

cekkeya said...

hahaha Opps, terlupa...gambar-gambar itu telah diselitkan teknik kedai photo, untuk menampakkan aku lebih lebar dan besar. kerana semua orang kata aku terlalu kurus, jadi aku pun melakukan teknik kedai photo...muahahhahaha

ps://nih salah tukang ambik gambar...ahahahah

NedLi Natalisz said...

adeh.. raya mmg menambahkan berat badan.. (T_T)

~wan~ said...

hahaha...kedai photo konon...org ln xkembang pn..ko je..hahaha...

cekkeya said...

@nedli : hehehe btul2. penah terbaca kat orang punye blog, "raya means gain weight" tak yah makan appeton weight gain dah...ahahha

@wan: ye la ye la..."aku nih gemuk cam enot, ko kurus cam liyana jasmay"...ahahha adik aku selalu cakap camtuh kat aku..ahahhaha

momo chan love hyunie said...

amende? kucing berjanggut?? shengal ko yan! dush! dush!

cekkeya said...

eh momo chan...

ye la, dah lama kan tak ber update, ibarat menunggu kucing berjanggut..ahahah

LuVidA^^ said...

smt ary ry yan,...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...