Monday, June 1, 2009

Virus "PNL" melanda ~

Apakah itu virus PNL? ya, tepat sekali...aku pun tak tau apakah virus itu. haha

PNL adalah sejenis virus yg patut dinyah secepat mungkin, agar penularan tidak terus berjangkit ke mana2 bahagian penting yang lain. Mungkin virus nih semakin berleluasa di Melaka, ataupun mungkin sedang menular ke mana mana daerah lain, cuma kita sahaja masih tidak diuwar-uwarkan akan kehadiran virus ini.

Petanda virus PNL:

1) mengalami perubahan selera yang mendadak
2) cepat letih dan termengah-mengah
3) kerap berpeluh
4) kerap keluar masuk tandas
5) muka, badan dan tangan seperti bengkak2...

Ok, aku kena berhenti melalut. Banyak lagi benda yang aku nak fikir selain virus-melalut-entah-apa-apa-nih...

Aku sekarang tercampak kat Melaka, Bandar Bersejarah. Ada join satu program *-------*, selama 8 minggu, iaitu lebih kurang 2 bulan bermula 10 Mei 2009 - 4 Julai 09. Oh, aku teruja pada mulanya...! Dan, hari nih sudah masuk minggu ke 4 dalam program nih.

****** Nama program nih terpaksa di sensor kerana menggunakan keyword program ini, aku telah jumpa beberapa blog peserta2 lain.

Disebabkan oleh FYP Presentation, aku, Azuan, Hafeez, dan Prof Suhaimi dibolehkan mendaftar lambat. Awal2 program, ada softskill, aku skip 4 hari sebab daftar lambat. Jadi orang baru dalam komuniti 100 orang peserta nih pada mulanya sangat terasing. Nasib ada ramai kawan2 yg peramah dan aku dapat sesuaikan diri. Secara pendeknya, dalam program nih, aku belajar:

Programming Fundamental using C (4 hari), RDBMS (4 hari), Oracle (4 hari), HTML + JavaScript (1 hari), Java j2ee dan advanced java...Jadual pulak, pagi lecture, petang lab assignment. Tiap2 satu modul, ada test. Tak lulus kena retest. Oh, part test nih aku tak gemar...!

Tapi, satu benda yang aku sangat gemar, bila masa MAKAN. MAKAN dan MAKAN. Lagi dan lagi. Penginapan peserta sewaktu program nih, adalah di **** Hotel, Melaka. Makan, tdo semua kat situ. Dan, boleh bayangkan tak macammana aku makan???

Setiap kali waktu makan, aku ambik semua ayam, udang, ikan, masuk dalam pinggan. Tak cukup pinggan, aku ambik piring. Tak cukup lagi, aku ambik pencuci mulut pulak. Macam2 makanan kat sini. Walaupun ramai peserta mengadu, menu kat hotel nih sama je, tapi aku cukup bersyukur. Kalau dulu nak makan kat hostel pun, menu utama pun kadang2 maggi. Tiba2 dapat makan kat sini, aku sangat suka. 4 bintang aku bagi! eheheh (^_^)V

Menu2 kat sinih memang menggugat selera aku. Ayam masak Thai, Tomyam, Udang goreng berempah, sotong goreng, Asam pedas ikan pari, Sup Ayam, Sup cendawan,telur bungkus, sosej, coleslaw, kentang goreng, popia otak2, mee soto, roti john, telur separuh masak, roti canai, ABC (kisar sendiri), puding2 yang sangat sedap,kek2 coklat, karipap, kuih muih, cornflakes+coco crunch+honeystar+susu. Terliur aku bila tulis nih. hahaha

Dan, inilah penyumbang utama virus PNL nih menular kepada aku. Virus ini aku beri nama : "Virus PNL: PENAMBAHLEMAKAN". Virus nih menimbulkan cakap-cakap tak enak dekat telinga aku:

"Eh, apsal aku nampak kau lain eh? ke kau tengah menstabilkan ketinggian kau dengan berat kau???" (Adi dan Apo, 2009)

Ketika aku sedang menaip dan memegang tetikus di lab, satu suara menegurku, "Ape pasal tangan u lain macam saja i tengok?" sambil cuit2 tangan aku yang makin lama makin menggemuk dan bandingkan dengan tangan dia. (Deskmate aku: Kwai Fun, 2009)

"Kenapa suara kau macam suara orang gemuk je nih???" (Puan Ana, 2009)

"Apsal muka makin tembam eh?", "Apsal baju dah kecikkkk????", "Apsal seluar nih ketat eh????", "Apsal lari sket dah mengah nih????", "Apsal aku naik lift terus je dia overload???"...(aku sendiri, 2009)

Oh, aku kecewa. muahahaha tak sanggup rasanya nak timbang berat sendiri. Takut jarum penunjuk tuh menunjukkan satu angka yang tak sanggup untuk dilihat. ahahaha

moralnya disini: Sendiri makan, sendiri tanggung!!! Makan2 jugak, kesihatan kena jaga....

pesanan penaja ditaja oleh : Kementerian Kesihatan aku sendiri laaa...

sedikit rajin untuk edit & hapdet gambar: (klik untuk gmbr yg lebih jelas, serius aku tak tipu)





semasa pembentangan projek akhir, mei 2009



walaupun dapat kenalan baru, kenalan lama aku tetap tak lupa, okey??...ehehe terharu tak??? oh, lupa, beberapa keping gambar ketika tiba di Melaka Sentral, ehsan daripada Azuan.


soft-skill module, aku skip 4 hari sebab daftar lambat...ehhehe


suasana di ballroom yg dijadikan lab, jam tepat 9.50pm, tp masih ramai yang tak siap lab assignment...oh, aku tensi!

hapdet punye: program yang aku join nih, seperti biasa, ada test untuk setiap module, yg terkini aku dengar, rm50 penalty bagi sesiapa yg fail bagi setiap module, cuba kira kalau la fail 3 kali??? itu belum campur penalty rm50 sebab terrconteng buku, hahah dan...rm10 setiap kali lambat scan kad matrix...muahahah tensen sudah, badan pun dah tak sedap, next test: ORACLE... ;)
Virus PNL + tensen...Keterujaanku yang pada mulanya sudah bertukar menjadi ketensenan...oh, tolonglaaa...

7 comments:

mAi iRA said...

yan.. ku rindu kamu..

haha yan aku pn same..
wpn aku slu kesengkekan tp baju n sluar aku mkin mgetat..
pelik ek??
ke baju aku yg smakin mereput??

haha

Darnia Aqilah said...

hahhha..yan nti jumpe ko agk2 leh knl x??muahahahah..gurau je..jgn amik ati tp mkn ati..kesukaan azyan..huhuu...yan rindu bangat sama kamu...(^_^)

farahana said...

kehadapan saudari yan yg diingati sll

apa khabar saudari disana, diharap sihat2 sll, tp jgn terlebih sihat lak.. hahahahaha

yan.. ana bukan nak kate la kan.. tp mmg suara ko lain macam jek hari tu.. hhehehehe.. jgn mare ek.. nt cepat tua..da~~

cekkeya said...

mai: baju ko semakin mereput???? ahahah sudahla, terima la kenyataan..ekekekek ko rindu aku??? nt dtg umah aku ye..hahaha pe kait mengait???

darnia_aqilah: agak2 ko kenal tak kwn ko yg baik lagi peramah nih???ahahhaha takpela dat, hahahah

farahana: kebelakang saudari ana yg tak diingati selalu:

beta disini sihat belaka, seperti gula melaka...ahahah lemak berkrim dan manis..ehehehe

apsal suara ana mcam org kurus je hari tuh eh???ahahahah

tahniah ye...jaga diri leklok...

Darnia Aqilah said...

yan jgn qisau..walaupun ko dh len dr dlu..Insyaallah kmi2 d sni akn mengenali dirimu...mcm dlm cite bujang lapok tu..walaupun muka mu tdk ku knl tetapi lubang hidung mu tetap menjadi pujaan hatiku..muahhahahaha..moga2 sihat2 selalu...

emaruko said...

cekkeya...... cpt a blk. Nk bincng ni..:p

cekkeya said...

xxxdatxxx
hmmmm...lubang hidung aku dat??? hahaha tidak kusangka wahai dat...hahaha doakan aku sehat tubuh badan eh...otak pun sekali..eheheh

xxxemarukoxxx
ema....nak bincang ape nih???aahahha suka tau gosip2 nih, aku dah insaf sudah..eehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...