Friday, June 5, 2009

Kena Kahwin ke?~

Wah wah wah…nih bukan sebab kena tangkap basah ke, apa2 ke, tapi…

tajuk entry kali nih, tercetus akibat satu perbualan aku dengan deskmate aku, Ah Fun (memang nama sebenar). Ah Fun nih Chinese girl, dia la selalu check coding aku kalau ada error..eheheh

Sebelum tuh, aku bagi satu “case study”:

“Dalam program yang aku join nih, jumlah peserta adalah 100 org. Semua duduk dekat apartment **** hotel. Satu apartment, ada 10 orang. Bilik ada 3. Setiap peserta telah ditentukan duduk di apartment mana. Jadi, memang bercampur satu apartment. Melayu, Cina, India. We are Malaysian rite??? Tapi, takdela campur laki dan perempuan dalam satu apartment….”

Ok, sambung balik perbualan kawen2 nih.

Ah Fun: Semalam kan, I tido mati woo…sampai Chia (salah sorang peserta laki) sms I mau pinjam lptp, I pun tak sedar punye.

Aku: O..Chia takde laptop ke???

Ah Fun: Ada. Desktop abang dia punye. Tapi, tak boleh connect pergi internet. U cuba bygkan lptp dia sudah zaman bila punye..(aku gelak je)

Ah Fun: Lagi kan, sebelum ini, kalau Chia mahu pinjam laptop saya, dia main masuk saja apartment saya. Tapi, lepas Prof Madya ****** bagitau jangan masuk bilik male/female sesuka hati, Chia sudah takut woo...

Aku: A ah, kan?

Ah Fun: U tahu tak? Hari itu, masa Chia datang apartment saya, ada 3 orang melayu punya perempuan duduk2 dekat ruang tamu. Mereka semua tak pakai tudung. Bila Chia masuk saja, mereka semua terus jerit2 dan lari masuk bilik. (aku buat muka terkejut…)

Ah Fun: Melayu memang tak boleh ke, tunjuk itu rambut sama lelaki cina??? Dengan lelaki melayu, saya tahu memang tak boleh…

Aku: Memang tak boleh. Dengan laki2 melayu ke, laki2 cina ke…sama saja. Even dengan U pun, I tak boleh sepatutnya.

Ah Fun:
O, macam itu ke??? You tahu, lepas Chia masuk apartment hari itu, dia masuk lagi second time. Ada 2 orang perempuan melayu lagi, mereka jerit lagi. Chia cakap sama saya, “Aiyaaa…kalau third time masuk, lepas tuh ternampak mereka lagi, mesti kene marry mereka bertiga la…”
Lepas itu kan, Chia terus takut kalau jumpa mana2 perempuan Melayu. Kalau dalam lif kan, Chia diri jauh2…dia kata sama saya, “Tak boleh dekat2…nt kena kawen…” ahahah Saya cakap sama Chia, “You tukar agama dulu la, baru boleh marry dengan 3 orang perempuan sekali.”

Dan…cerita kami terus bersambung. Baru aku tahu, orang2 cina tak boleh kawen lebih dari satu dalam satu masa. Hahahah “Boleh lebih, tapi kena cerai dulu. You sanggup ke, husband you ada isteri lain????”

Tapi, yang aku kelakarnya, Chia memang diri jauh2 bila jumpa perempuan Melayu. Bila dia datang tempat aku nak cakap2 dengan Ah Fun pun, dia nampak berjaga-jaga…ahaha

Persoalannya, “Kena kahwin ke, kalau ternampak aurat perempuan lain???” Entah apa2 je diorang nih. Diorang ingat perempuan islam jumpa lelaki islam je tak boleh. Jumpa laki2 cina boleh. Ahahha.

5 comments:

NedLi Natalisz said...

hahaha.. lawak laa chia.. nak jumper dier bleh tak? (^^,)

~wan~ said...

hahaha...macam2plak la chia...suke ati plak 2 masuk umah orh..hahaha...

...Te-are... said...

hahaha... ~tumpang sok sek sok sek~... lawak tul lah cite nie... tersenyum sendirian (^_*)

cekkeya said...

xxxNedlixxx
nak jumpa dia ke??? ehehehe dia single mingle kot...ahaahah

xxxCwanxxx
biasala tuh...ahahahha


xxxTe-arexxx

tumpang je ke??? meh join skali.

Darnia Aqilah said...

klaka2..bru ari nie sempat comment..muahahhaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...