Thursday, May 21, 2009

Semua Nan Indah~

Sebenarnya, aku tak tahu tajuk apa yang seswai untuk entry nih. Laju je tangan aku menaip, entah dari mana aku dapat tajuk "Semua Nan Indah", aku pun tak tahu...ahaks

**************************************************************************************************************

“In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful…”

Praise to Allah: Alhamdulillah, with His bless and family especially my beloved father who prays for me day and night, I am able to complete this thesis entitled “*******”. First of all, I would like to express my gratitude towards my project supervisor, ***, who had given me her most valuable advices, motivation, guidance, and supervision throughout this project. I would also like to thank my project coordinator, **** for her moral support, guidance and instructions in obtaining a good research.


To my beloved family who are always there for me whenever I need them and million of thanks for all the supports, blessing, loves and financial support they had given me. My thanks also extend to my friends, who are very helpful in giving me information and creative idea for this project. I would not have done it without the help and motivation from all of you. Last but not least, a special thank to all individuals who I forgot to mention their name here, which have been directly or indirectly helping me to finish this final year project.

**** - Terpaksa di sensor, confidential information. ahahah

**************************************************************************************************************

Walaupun ayat penghargaan nih aku ciplak entah dari sapa punya thesis, dan kemudiannya aku gabung2kan...diulang sekali lagi, (Walaupun... aku copy and paste acknowledgment nih,) Walaupun...aku ciplak entah dari mana, tapi aku memang betul2 maksudkan. Masa taip acknowledgment nih, rasa panas je mata aku.

Terbayang segala usaha menyiapkan thesis nih, rasa macam payah sangat nak habiskan projek untuk semester 6 nih. Bermula dari proposal, aku rasa, perjalanan tuh masih lagi lancar, walaupun ada tersadung sana dan sinih. Tapi, bila nak implement sem 6 nih, aku rasa macam satu beban yang besar, even projek aku tak lah besar mana. ahaha

Sepanjang semester 6 nih, aku terima dua beban. Beban yg pertama, bila aku terangkan flow dan tunjuk perkembangan projek aku, koordinator kata:

"Oh, kalau macam nih, your project is simple. I think benda nih, dalam masa...hmm, dalam 20 minutes camtuh, you boleh siapkan."

lepas tuh, aku terpempan. 20 minit????

"I am so sorry to say this, lagi 2 minggu you nak present, baru saya cakap benda nih. Sebab b4 this, I tak realize your project is simple."

Rasa nak menitis air mata aku masa tuh. Bengang pun ada. Tapi, aku cover lagi.

"I think you should do the human body movements. Dancing movements. Contoh macam, zapin, mak yong. Kalau tak sempat, you focus dekat pergerakan tangan je."

Balik je bilik petang tuh, aku memang dah tak dapat tahan. Benda yang dah nak siap, tiba2 ada pertukaran. Memang cadangan, tapi bila someone dah kata, "Your project is simple" dan 20 minit??? Aku tak tau nak buat apa masa tuh. Masa yang suntuk untuk ubah benda tuh. Malam tuh, seperti saranan dan cadangan yang diberi, aku pergi fakulti, dan cari semua journal2 pasal body movements, tarian, cari zapin, makyong dekat YouTube...

Tapi, akhirnya, bila keesokan harinya, aku bagitahu dekat supervisor pasal saranan tuh, dia cuma jawab, "Tak payah. Kita bukan nak ajar tarian makyong ke apa, kita nak ajar object-oriented." Fullstop.

Beban kedua pulak, bila masa Mock Viva. Aku menitis kat depan masa presentation. Tak tau kenapa. Mungkin masa tuh, aku letih untuk memahamkan semua panel tentang projek aku. Dan, mereka cuma cakap, "Tak paham, tak paham." Bila aku terangkan (panel orang lain, siap bagi marker soh aku terangkan kat depan), dan bila makna tentang projek aku telah sampai dalam diri panel2 itu, mereka cepat2 mahu balik.


"Skip skip. next next."

Tiada recommendation, tiada saranan. Yang ada, cuma "Tak paham, tak paham". Yang ada cuma gelak ketawa sinis untuk aku. Aku tak expect diorang gelak kan projek aku, atau gelakkan aku kat depan tuh, sebab aku bukan tengah ujibakat Raja Lawak Astro masa tuh. So, motif apa panel2 nih gelakkan aku??? Akhir pembentangan masa tuh, suara aku pun dah tersekat sekat. Air mata pun dah bergenang. Tiba-tiba, salah sorang panel tuh kata:

"Eh, awak jangan la nangis!!"

Aku geleng kepala tanda menafikan. Tapi, zappp...aku tak suruh pun air tuh jatuh, dia jatuh sendiri. Dan, panel2 yang nak sangat balik tuh, terus je kemas2 beg dan blah.

"Ye ye...boleh balik dah kan? habis dah kan?" <- sila baca dengan nada budak kecil yang excited bila boleh balik dari tadika. Oh, sungguh hati aku tercalar masa diorang cakap dan ketawa.

Aku boleh expect markah aku untuk mock viva tuh. Aku letak jugak entry nih, tanda lepas perasaan. Dan, bila aku buat appointment dengan supervisor keesokan harinya, aku pun sudah boleh jangka apa yg dia akan kata.

"Apa cerita nih? 2 panel awak semalam, pagi2 lagi dah datang cari saya. Ngadu pasal awak."

Dan, seperti biasa, supervisor aku cool aje. Aku sangat2 appreciate apa yang dia bagi kat aku. Motivation, support, tunjuk ajar semua tuh.

Dan, yang penting bila dua beban besar nih ada, kawan2 aku sentiasa ada untuk moral support. Aku sangat2 appreciate semua tuh. Aku sangat lega sebab dapat kawan macam korang. "Semua nan indah". Mungkin dari sini, tajuk utk entry nih datang. Thanx banyak2 eh.

***********************************************************************************************************

Hari nih, 20 May 2009, senarai nama yang perlu buat hard cover thesis dah kuar. Dan, memang syukur sangat2 nama aku pun tersenarai. Alhamdulillah, dan congrats untuk semua kawan-kawan!


Aku rasa dah terlebih membebel, "Your bebelan has crossed the limit."
(^_^)V

6 comments:

Darnia Aqilah said...

sdey lak ak..sobsob...pape pn tahniah..jgn lupe kiteorg kat sni..hehhe

kuizikel said...

'especially my beloved father who prays for me day and night'
<- ayat ni memang tak boleh belah..haha.

tapi betul la tu, abah kan solat hajat untuk ko dia cakap aritu.. hehe

take it as a challenge.. nanti alam kerja lagi teruk kena buli dan sinis :).. you must glad at the end that u did it! congrats sis!.. ini baru betul adik aku.. errk.. lariiiiiiii

emaruko said...

okay cekkeya...hentikan semua drama sedih..semua dh berakhir. :p
tp skank bermula plak kisah baru kita semua kn kwn2....

~wan~ said...

tahniah yan...u get ur degree....

farahana said...

tahniah yan,, kita semua berjaya lakukannya..lepas ni,, bermula lah episod hidop yang baru..semoga kita semua berjaya menghadapinya bersama2..

ehem2.. erk..(rindu la) ehehhehe....:P

cekkeya said...

Darnia_aqilah: thanx dat...aku tak lupe korang kat sana...ahahah


kuizikel: aku adik ko ke???ekekkekeke ko bukan dijumpai di tong jamban ke???? muahahha

emaruko: sadap u emaruko! makan taik badak..ahaks

cWan: tak tau lagi...kot2 tersangkut subjek lain ke...doa yg baik2 jela...

ana: rindu????ekekekkeke nt i tarik rmbut u ok...ahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...