Friday, July 3, 2009

~ Hatiku Tertinggal di Melaka, Oh!

Pejam celik, pejam celik.(sila lakukan aksi pejam dan celik sebanyak seploh kali) ehehe

Sedar tak sedar, sudah hampir 2 bulan aku tercampak kat Melaka nih. Program 2 Bulan nih, mungkin sudah cukup membuatkan aku timba pengalaman, iktibar, menambah memori, dan pelbagai lagi yang boleh aku simpan dalam internal hard disk bernama 'otak' nih.

Nama program yang selama ini di 'sensor' olehku, akan ku dedahkan hari ini. ahahha
Sedikit info mengenai program nih ;)
1. "Infosys-Foundation-Program" dah tiga tahun lama usianya.
2. Tahun 2009 adalah batch ketiga setakat ini.
3. Kalau dulu, 2 batch sebelumnya, program nih, diadakan di "MySore, India". Untuk julung-julung kalinya, program nih diadakan di "Melaka, Malaysia" pada tahun nih.
4. Program nih adalah kerjasama "Kementerian-Pengajian-Tinggi", "Multimedia-Development-Corporation-MDeC", dan "Infosys-Technologies-Limited,India".
5. Seramai 100 orang peserta untuk setiap batch.
6. Melatih dan mengasah peserta2 dalam bidang pengaturcaraan, (Programming Fundamental, RDBMS, Oracle, HTML/JavaScript, Java/Advanced Java, Introduction to JEE)

Bercakap pasal pengaturcaraan, dalam lab tempat kitorang belajar, semua menggunakan khidmat NetMessenger untuk komunikasi secara chat pc-to-pc. Add IP kawan (LAN), dan boleh chat ketika rasa mengantuk takde kerja. Kadang-kadang terasa kelakar, apabila berchatting pun guna bahasa 'system & coding'. Pernah sekali, aku tekan keyboard saja2, dan hantar ke NetMsgr kawan. Dialog tuh lebih kurang camnih ;)

Aku: asdfa343asdfadsf

Kawan: Invalid Password. Try again.
Aku: $%^&*@#
Kawan: First attempt. You have another 2 chances.
Aku: Suhaimi
Kawan: Last chance.
Aku: hahahaha
Kawan: Fail. System Exit.

Dan..memang kawan aku betul2 sign out dari NetMessenger waktu tuh. ahahah Pernah jugak berbual pun guna statement, if-else, looping tentang umur sambut harijadi yang tak berganjak2,tentang tiket wayang yang if ticketSoldOut, then pergiWayang = false;.

Aku: Umur ko berapa dah eh?
Kawan: 18 forever.
Aku: Oh, mesti ko punye loop statement salah. Dia tak plus plus. Bila sampai 18, dia stop plus.
Kawan: ahahhaha
Aku: Ke loop ko dia terus 'break;' bila cecah 18?
Kawan: Tak. Dia 'continue;' je. Tuh sebab dia tak plus.

Walau apapun, aku suka sebab aku adalah sebahagian dari 100 orang peserta nih. Memang lumrah, setiap yang pahit mesti ada yang manis. Dalam pahit-pahit (retest, exam, test hands-on, stuck tak boleh nak fikir, tidur sampai pukul 3 pagi, ada yang tak tidur masa grup projek, balik dari lab hanya untuk mandi), peristiwa yang manis tetap ada. Masa (main-bowling-utk-hilang-tensen, shopping lepas dapat elaun, karaoke-ramai-ramai-sampai-hilang-suara, pergi-main-air-di-A-Famosa-WaterWorld, pergi-makan-udang-sotong-ketam-ikanbakar-di-Umbai),

"Semua tuh pengalaman manis yang tak boleh dapat dekat mana-mana. Kalau ulang balik pun, benda tuh memang dah tak sama." (Taufik CS, 2009).

Esok hari Sabtu, 4 Julai 2009. Esok aku berangkat ke Sarang Buaya. Esok majlis penutupan bagi Program nih. Esok, aku tak pasti sama ada nak sedih atau gembira. ahahaha Tengok jela nanti. Banjir atau riuh Melaka pada hari esok. (nt aku hapdet..)

Antara benda-benda, peristiwa yang akan aku rindu tak boleh lupa sepanjang program nih ;)


mungkin ini benda kedua yang tak boleh nak lupa. Makanan. hahaha


Fun, deskmate merangkap compilerku...thanx a lot, Fun!


Group 4, PostGroup Project...cayalah semua!


tempat menginap, tempat belajar sepanjang 2 bulan nih...


peristiwa bershopping, sempat snap gambar masa belikan popcorn utk org yang mengidam...ahaha


aktiviti rilis-tensen ;) sampai sakit tekak sebab menjerit menyanyi kuat sangat...ahaha


aktiviti rilis-tensen-no-2, tujuan utama: baling ke longkang...! ahaha


berjalan-jalan di Mahkota Parade sampai aku tertdo kerana kengantukan yang amat sangat!


peristiwa: pendatang tanpa izin yang berjaya ditangkap di Melaka...


mari kita makan!!!


makan lagi di Umbai,


lagi dan lagi...


mandi manda di A'Famosa Water World...

Sedar tak sedar, sekejap tak sekejap, lama tak lama, sekejap je masa 2 bulan tuh dah habis. Kitorang pun dah packing barang, angkut naik lab, checkout pukul 8 pagi sok. Harap-harap lepas nih, kita semua still K.I.T, bak kata Liya, KEEP IN TOUCH...

ps://kitorang siap jadi tukang angkut barang, dah boleh mintak kerja part time jadik housekeeper lepas nih...ahahha


sesi mengangkut barang barang yg berkurun lamanya terperam di Melaka nih.

untuk korang semua, sampai jumpa nanti...~(^_^)V

6 comments:

Darnia Aqilah said...

yan ko tgglkn kat spa ati tu??hehhehe..bgs la..mesti byk mende ko dpt kn??nti jgn lupe share ngan kiteorg yg x bertuah nie..hehhehhe

kuizikel said...

hahahaha.. ayat sungguh geek n nerd lah...

mAi iRA said...

yan.. aku nmpak bdn ko yg makin sehat

emaruko said...

gler..hebat la

NedLi Natalisz said...

huhu.. aktiviti makan udang ala sate tue, sungguh menyelerakan laa...

cekkeya said...

~dat
apa lah...mana ada...eh dat, tak rindu aku ke????
hahaha

~kui
saya memang nerd...ahahahha

~mai
aku naik 4 kilo...!!! yeayhhh...sila ketawa...ahahaha

~emaruko
sadap u emaruko! makan taik badak...!! rindu la ayat ko ema....

~nedli
ehehhehe bab makan memang tak boleh tahan...best dan tak larat...ahahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...