Friday, November 7, 2008

Hye, Bukit Cerakah~~~

Kames, agak2 jam 3 lebih sket camtuh, bermulalah pengembaraan kami berempat, Yah, Ema, Atin, dan Yan ke Bukit Cerakah,Shah Alam... atau nama lainnye, TAMAN PERTANIAN MALAYSIA, BUKIT CAHAYA SERI ALAM...

Kami berempat menunggang motorsikal ke tempat yg dimaksudkan...(ayat skema cam hape) Beli tiket masuk, untuk dewasa(12 tahun ke atas)=RM3 Sampai2, tunggu bas percuma, tp lama gakla driver bas berangin tuh nak sampai bwk kitorang berempat je ronda2-pusing2-dalam-tempat tuh...singgah kat Rumah 4 musim, free je masuk buat masa yg kitorang lawat nih...sepatutnye, RM3 per entry...pelik gak sebab free, tp bile masuk, sejuk gile...rasa macam kat oversea dah...hahaha baru je 5 minit dalam tuh, cakap pun dah kuar asap2...(tanda2 kesejukan) rupenye, masa kitorang sampai, 6 Nov, musim tuh dalam peralihan dari musim gugur ke musim sejuk...salji pun tak banyak, pemandangan pun tak brape lawo, penguin pun xde...haha so, kitorang dtg salah time la nih...hehe takpela...tak hairanlaaa masuk free~~~

Lepas mengambil gambar dan video, kami pun bergerak pulang sebab waktu melawat sehingga jam 5 petang sahaja...cepat kan dia tutup??? takpela...bak kata atin: nih cuma survey2 tempat je...(ada hati nak dtg lagi la tuhhh) ahaks

Kami singgah makan di Seksyen 2, di gerai ALHAMDULILLAH...sotong goreng tepung dia mmg aku dan yah mengidam2...hehe

Malas nak bebel panjang2, jadi, tgk gambar ok gak kan?

Ok la tuhhh(sila sebut dgn gaya2 manja ala saida)

From Kenangan Terindah~~~
nih lepas bayar tiket kat kaunter...sempat lagi snap

From Kenangan Terindah~~~
sebelum pintu masuk rumah 4 musim

From Kenangan Terindah~~~
ucapan salam perantauan sket...

From Kenangan Terindah~~~
atin je tak ikut tema kuning~~~ahaks

From Kenangan Terindah~~~
mawar di jambangan~~~ekekekeke

From Kenangan Terindah~~~
Bye, Bukit Cerakah~bergerak pulang menuju seksyen 2

Pendek kata, best keluar jalan2 sekali sekala...dan kalau bleh, teringin sgt nak pergi masa musim bunga tuhh....sonok2...

ok; sedikit pertambahan maklumat, untuk sesape yg berhajat nak datang ke rumah 4 musim nih...rumah nih ada 4 musim(memangla...dgr nama pun tahuuuu...haha) musim panas, musim gugur, musim sejuk dan musim bunga...setiap musim nih, ikut masa masing2...nih jadual dia ;) (sila klik utk larger image)




nih musim panas, nama je panas, tapi suhu dia waktu musim panas tuh, sekitar 20 darjah celcius je...


nih musim bunga, jun-ogos...ada kawan penah g masa musim nih...gmbr2 mmg sangat lawa ketika musim nih...ditambah plak bunga2 tulip yg hidup@betul, pemandangan memang chantek...jeles btul sbb tak sempat g masa musim2 nih...hehe


nih musim gugur, september-november...sayang betul kitorang terlepas tarikh nih...nampak cam cantik je kan? terbayang-bayang kalau masa tuh ada daun mohabbatein yg keoren-orenan tuh...chantek kan?ehehhe


nih musim sejuk, pertengahan nov-feb...masa kitorang g, suhu baru 10 darjah celcius...kalau dah bertukar jadi salji, suhu dia sekitar -2 hingga -7 darjah celcius...huhuhuhu mau beku nih...

so, pada sape2 yg nak g tuh...leh la g, tak tau la masa musim2 tuh mmg btul2 cantik ke pe, tp masa kitorang g, (maybe sbb free, dan tak complete lagi salji+wrong timing)
agak mengecewakan, sbb yg kami dapat, cuma sejukkkk...hehe tp, mmg akan cuba g masa musim2 lain...

leh sewa beskal kat sini, sbb tempat nih besar n leh explore dgn beskal, kalau tak larat naik beskal, bas yg dinding terbukak tepinye pun ada, (free je)... ada taman herba (ada pokok limau purut, kayu manis), taman cendawan, taman haiwan, mcm2 lagi rasanye...

ps: Nedli, leh la g outdoor photoshoot pasnih...g masa musim bunga eh...ehhehe

hari isnin tutup tak silap; hari lain, buka pada 9.00am-5.00 pm...leh klik sini...
TAMAN PERTANIAN MALAYSIA

19 comments:

kuizikel said...

wowowoow... bila nk banjer sotong grg tepung.. aku dah tliur.. heh

emaruko said...

"Hye cekkeya, bukit Cerakah yer~~~", maner video rempit kamu nyer?? nk i masukkan...ha3....(you are the first person i bg comment tau) lalalalala..

cekkeya said...

kui: yok g makan kat restoran yg kita beli ikan siakap halia tuh...sedap2...nyammm3...tp sotong grg tpg dia xsdp laks...haha

emaruko: aduhaiii...bertuahnye badannnnn!!! hahahaha

~wan~ said...

g xajak...eaea...kedek..

cekkeya said...

wan: nama pun girl's day out je...lain kali la kita wat tour reramai masa musim sejuk ada penguin nt...ahahaha

NedLi Natalisz said...

biler baca post nie.. teringat laks kisah kami, 4 sekawan merempit dr UM ke zoo negara satu masa dahulu..~satu kisah tragis lagik mengusik jiwa...

btw cekkeya, time biler paling cantik rumah 4 musim tue erk? nak pegilah rasanyer.. bleh buat outdoor photoshot(^^i)

cekkeya said...

haha merempit ke zoo??? nih dah tambah info sket, leh la pilih mana2 musim yg berkenan, leh tnye encik google sekali...

tawawfayakof said...

bagus. penuh informasi. ko ada komisyen ke buat advertise ni? huu




~sumpah aku tak penah g bukit cerakah sepanjang aku kat shah alam ni.

cekkeya said...

tawawfayakof: haha komesen?ade gak dpt,tp stlh plus minus transportation cost, percentage, working capital, komesen hanyalah tinggal komesennnn...hehe

ps: ape aku merepek nih? demam exam~
nt, kita wat a rmbgn ke sane beramai2...mesti besh...

tawawfayakof said...

aku tunggu idea ni di post ke dlm yahoo group.. aku mesti sokong hee

cekkeya said...

tawawfayakof: tak leh camnih...ko tulis idea kat yahoo grup, aku sokong...!!! hahaha

emaruko said...

tulis kalau sokong jer x pergi bwat aper...>> lalalalalala.....
(jgn marah nanti cepat muda)

tawawfayakof said...

miahaha.... ok, aku kasi try up idea ni.

amoi said...

weh ned...jgn dikenang kisah lama...ahahaha...sadis2...

wah cekkeya...cam best jek jln2 p bkt cerakah tu...dah lama teringin nak pegi...tp tak sampai2...huhuh...

cekkeya said...

hehe kak amoi, leh geng ngn kak ned pastuh g la merempit ke shah alam pulak, dah kata dulu rempit ke zoo negara...hahahaha pastuh buat outdoor photoshoot, soh kuizikel yg baru setahun jagung tuh ambik gambo...hahaha

vanilla bean said...

lalala

vanilla bean said...

Air buah kt seksyen 2 memang tak dpt dinafikan kesedapannye..

Anonymous said...

camne ek nk g bkt cerakah nie naek bas o lrt?

cekkeya said...

@Anonymous,

Kalau naik bas Rapid, rasanya boleh kot. Tak sure, tapi boleh tanya dekat Pakcik Rapid dekat Seksyen 2. Mereka confirm tahu. ;) Sorry ye kalau tak membantu. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...