Tuesday, September 27, 2011

Kau Kerek ah~

Pernah tak tetiba muncul perkataan "DIA NIH KEREK SEYH!" *dalam hati je la*. Ala, kerek yang ala-ala berlagak, sombong, bongkak, bla bla bla. ;)

First Impression sangat penting. Aku akui, aku setuju, aku sangat sokong. Tapi, kengkadang, dari first impression kau yang pada mulanya berkonsep, "dari-mata-turun-ke-hati" akan berkecai satu persatu bila kau kenal orang tuh. Tak percaya? Cuba ingat balik, cari balik dalam kotak ingatan, gali balik, ada tak someone yang masa kau mula-mula kenal, kau rasa dia baik, then tetiba satu persatu perkara yang kurang enak tentang dia ter 'reveal'? ....


....Kan? Ada kan? So, first impression memang penting. Kalau kenal orang, dia akan ingat di mana titik dan saat perkenalan korang. Awat tetiba aku rasa puitis dan rasa sangat complicated? Awat hah? Awat?


Okkay, sila abaikan. Entry ini sebenarnya adalah entry kopipes yang ingin aku kongsi dengan korang? Aci tak macam tuh?

There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away. 
The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer and the fourth son in the fall. 
When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen. 
The first son said that the tree was ugly, bent and twisted. 
The second son said, no, that it was covered with green buds and full of promise. 
The third son disagreed; he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful. It was the most graceful thing he had ever seen. 
The last son disagreed with all of them. He said it was ripe and drooping with fruit - full of life and fulfillment. 
The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but only one season in the tree's life. 
He told them that you cannot judge a tree, or a person by only one season, and that the essence of who they are and the pleasure, joy, and love that comes from that life can only be measured at the end, when all the seasons are up.

 Ya, four different perspective from four different person. Setuju sangat. Kau tak jumpa dia dalam keadaan lain. Kau baru tahu first impression saja, tak semestinya first impression tuh akan terus lekat dalam fikiran kau sampai bila-bila. Get to know her/him first and then you'll get to see a different side of her/him. Kan?

Disebabkan aku ini orangnya adalah perasan busy, perasan banyak kerja, jadi aku translate kan ke Bahasa Melayu dengan bantuan Google Translate? Aci jugak kan? :)

Ada seorang lelaki yang mempunyai empat anak lelakiDia mahu anak-anaknya untuktidak belajar supaya menjadi hakim memutuskan sesuatu perkara yang terlalu cepat.Jadi dia menghantar mereka masing-masing dalam perlumbaanseterusnyauntukpergi dan melihat sebatang pokok buah pear yang amat jauh.


Anak lelaki pertama pergi pada musim sejukpada musim bunga yang keduaketigapada musim panas dan anak keempat pada musim gugur.


Apabila mereka semua telah pergi dan datang semula, dia memanggil merekabersama-sama untuk menerangkan apa yang mereka telah melihat.


Anak pertama berkata bahawa pokok itu hodoh, bengkok dan berpintal.


Anak kedua berkata, tidak, bahawa ia telah ditutup dengan tunas hijau dan penuh dengan janji.


Anak ketiga tidak bersetujubeliau berkata, ia sarat dengan bunga yang berbau manis dan kelihatan begitu indahIa adalah perkara yang paling anggun dia pernah dilihat.


Anak terakhir tidak bersetuju dengan semua merekaBeliau berkata ia masak dan agak kebawah dengan buah-buahan - penuh hidup dan memenuhi.


Lelaki itu kemudian menjelaskan kepada anak-anaknya bahawa mereka semua hak,kerana mereka masing-masing telah dilihat tetapi hanya satu musim dalam kehidupanpokok.


Beliau memberitahu mereka bahawa anda tidak boleh menghukum satu pokokatauseseorang oleh hanya musim salah satudan bahawa intipati siapa mereka dan suka-sukakegembiraandan cinta yang datang dari hidup yang hanya boleh diukur pada apabila semua musim berakhir.

Susah tak nak buang "first impression" yang tak baik? Misalnya, dia nih sombong, dia nih susah nak senyum, dia nih kerekkkk ah ;) Pada aku, susah nak buang impression tuh. Dia macam satu video klip pendek yang tersimpan dalam ingatan kau, berkaitan macam mana kau boleh terserempak dengan orang tuh. Macam mana titik perkenalan dan saat saat kau jumpa dia. Susah tahu nak explain dalam bait-bait perkataan. Nanti aku lukis gambar. ekekekekek Bajet rajin sangat ke kau nak lukis gambar? ;)

Oh ya, entry ini terinspirasi dari http://islamicthinking.tumblr.com/, begitu juga dengan gambar di bawah. ;)

2 comments:

Ayin MM said...

mmg! mmg! ada berlaku... yg mulut bising yg kita tak suka tu lah kengkadang yg akan tolong kita.. yg konon macam baek tu lah kengkadang tikam kita...

Farrah MF said...

hi cekkeya,
great share! story simple tapi mmg ada mesej :)
it's true -- tak adil nak judge someone hanya dgn kenal 1 sisi dirinya saja...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...