Friday, August 12, 2011

Genap itu Ganjil?

Genap sebulan aku kat bumi Negeri Sembilan nih. ;) Syukur, Alhamdulillah. Genap sebulan dah aku membanting tulang empat kerat nih. Yelah, dulu rutin aku hanyalah tidur-makan-tengok TV-pejam-celik je. Sekarang nih, rutin dah tukar. Bangun pagi terus buat preparation untuk mengajar, berjalan-jalan keliling makmal komputer sambil dengar dorang panggil "Miss, Miss, saya tak paham yang ini. Miss miss, kenapa saya punya Excel jadi camnih? Miss miss misss, saya panggil miss duluuuuu!" Bila semua orang sebuk memanggil manggil, aku pun akan keluar dengan ayat macam nih, "Miss, miss, miss. Sekali panggil Miss, I caj 50 sen eh." Diorang gelak-gelak je, terus tak berani panggil. Yang ada tuh, siap angkatkan tangan kawan dia, lepas tuh, "Eh, kau yang angkat tangan, kan? Kau yang bayar 50sen dekat Miss eh." 

Dah lama-lama tuh, aku cakap, "Bila saya cakap nak caj 50 sen, tak ada pulak yang nak panggil saya eh? Bagus." Pastuh diorang balas, "Iyelah miss...alaaa miss, kitorang nak tanya nih. Tak payahlah nak caj kitorang miss." "Miss, kalau macam tuh, kayalah miss nanti." ;)

Penat tau jaga computer lab nih. Kejap-kejap dorang panggil pergi meja diorang. Pastuh, budak hujung sana pulak panggil, pastuh hujung sini pulak panggil. Exercise yang penat sungguh. Kengkadang kalau lif rosak, dan kelas aku tingkat 6, kau orang bayangkan, betapa gagah dan gigih aku memanjat anak dan bapak segala tangga hingga menara tingkat 6?

Sejak masuk bulan puasa nih, cabaran tuh lagi besar. Kalau kelas 8-12, betapa penat dan betapa banyak lama kena berdiri? Lepas sahur tak tidur, buat preparation untuk ke kelas, tapi masuk-masuk kelas, diorang datang lambat. Kelas pukul 8.10 pagi, datang terhegeh-hegeh 8.30. Yang ada tuh dekat pukul 9 pagi baru masuk. Dorang nih senang je, gertak sket dengan markah, terus next week datang awal. "Next time, sapa datang lambat, saya deduct 5 points. No excuses eh."

Kadang-kadang, baru teringat zaman belajar dulu. "Rasakanlah Yan oi. Dulu kau pun pernah datang lambat. Kualat kata orang jawa. Apa yang kau buat kat orang, kau dapat balik." Ehehe. Tapi, dulu, takdelah lambat sampai sejam. Kan?

Now, I am a teacher babeyhhhh! 

Alhamdulillah. :) Lepas nih, untuk sah jawatan, kena undergo interview dulu.  Kena daftar dan buat kajian-masak-masak dengan Chef Wan Government. Then, kena jalani latihan industri selama SETAHUN. Setahuuuunnnnnnn kauuu tahuuu. Kalau orang tuh mengandung masa nak pergi LI, balik masuk keje tuh dah siap habis pantang dah. But still, I am blessed. Eh, korang ada suggestion tempat LI yang best tak? Computer-thingy jugak, keutamaan programming and documentation part. :)

Nanti, ada masa aku cerita panjang eh. Karenah student nih macam-macam. Pening kepala aku. ;) Bulan puasa nih, aku doakan kita semua dirahmati Allah, diberkati segala urusan dan dipermudahkan oleh-Nya. Insya-ALLAH. Till then, Assalamualaikum. ;)

p/s: korang nak iPhone 4 dari DiGi? Rajin-rajin, jenguk website DiGi untuk further details. ;) Nak sambar satu, tapi gaji belum masuk? How? How? How? hahahahah poyos. Merajuk Sony Ericson aku nanti. ;)

6 comments:

ipa faiza~ said...

aku dh lame nk tanye.

ko cikgu kt ne yan??

cekkeya said...

aku ngaja kat KP, N9. ;) tanyalah ai dkt formspring. ;) ekekekeke

ipa faiza~ said...

xpe lah. kn nmpak cam byk sikit komen ko.

last soklan aku.

KP tu ape?

muahahahaha~

ye aku x tahu!(nada serius)




:P

kuizikel said...

kuala pilah solok..hahaha

aist sdn bhd kat melaka best woh..hahaahha

takpon ikhtiar travel agency

cekkeya said...

@ipa: sengallll! :) nama tempat lah paa, solok terpencil nun jauh di N9. ;)

@kui: AIST? Next next, lain lain. IKHTIAR? kang aku asyek berikhtiar je kang. :)

cikkawa said...

wahh2,,akakku, miss..miss..miss..bila mahu jadi madam?? ahhaha
p/s; dpt gaji belanja baju raya ye.. :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...