Monday, December 20, 2010

Fobia Seyh ~

Saja nak eja camtuh. "Seyh" ye, bukan "Syeikh". Konon KEWL cam EVARRR. Malam nih, tiba-tiba, teringat tentang satu perbualan dengan sorang makcik. Dah lama dah nih.

Situasi: Duduk bersebelahan dengan seorang makcik di perhentian bas.
Tempat: Seksyen 17
Watak: 2 orang manusia

Makcik : Senyum ;)
Aku : Senyum balik. ;) Acik nak pergi mana?
Makcik : Oh, nak pergi Batang Berjuntai [somewhere in Selangor]
Aku : Angguk angguk. [bajet terer geografi, walhal tempat mana pun tak tau]
Makcik : Awak nak ke mana?


******


Bla bla bla dan bla, jangan tanyala bla bla bla tuh, sebab aku tahu korang pun tak nak tahu.

Nih bahagian yang boleh dikategorikan klimaks dalam dialog nih:

Aku : Saya nanti naik bas, ingat nak tidur je, acik. Penat sangat dah nih. Ngantukkkk. ;)
Makcik : Ohhhhhh, acik memang tak-boleh-tidur dalam bas
Aku : Oh ye? Kenapa? takut terlepas sampai ke?
Makcik : Tak tak. Acik dulu, ... tahu tak berita tahun lepas yang bas accident kat Arafah dulu?
Aku : Angguk kepala sket-sket. [blur]

Makcik : Masa accident tuh, acik ada dalam bas tuh la. Acik tidur dalam bas, akak ipar acik meninggal depan mata acik masa dalam bas tuh. Mak sedara acik pulak koma 2 bulan. Acik jaga dia kat Arafah 2 bulan tuh.
Aku : Ouhhh. Ya Allah. [siyes, aku tak tahu nak buat reaksi macam mana.]
Makcik : Tapi, dia meninggal kat sana, lepas tuh kebumi pun kat sana. Kira baik untuk dia la, kan.
Aku : A'ah kan.
Makcik : Mula-mula memang acik takut nak naik bas, inikan pulak nak tidur dalam bas. Tapi, fikir punya fikir, kalau tak naik bas, nak naik apa pulak lagi?
Aku : Itulah kan. FOBIA jadinya kita. Dulu, ada kawan nih accident motor, FOBIA jugak dia nak naik motor pastuh.
Makcik : Isyhhhhh, motor lagi la acik FOBIA.
Aku : La, kenapa pulak?
Makcik : Anak makcik yang bongsu laki, accident naik motor masa nak pergi kerja, terus meninggal. Dengar pasal motor pun, acik FOBIA.

****terkedu aku.

Nampak tak, pertalian antara FOBIA dan ACCIDENT kat sinih? Kadang-kadang, DIA uji kita dengan macam-macam yang memang macam-macam.

Aku kagum dengan acik nih. Dia cerita kat aku, relaks je. Takde la manik-manik air mata, apatahlagi gugusan air mata. Anak ada 3 orang, meninggal dah sorang, sorang lagi kawen, duduk dengan laki dia kat Terengganu, sorang lagi polis, jarang balik rumah. Dia pergi ke Shah Alam, tolong adik dia jaga anak-anak setiap kali musim cuti sekolah. Sila Kagum ;)

Kadang-kadang, kita rasa, dugaan yang DIA bagi dekat kita macam berat sangat. Macam tak mampu kita nak pikul beban dugaan tuh. Walhal, ada lagi orang yang diduga hebat daripada kita. Walhal, ada lagi orang yang lebih susah daripada kita.

Kadang-kadang, DIA uji kita dengan macam-macam dugaan yang memang macam-macam. Tapi, ALLAH takkan menguji hambanya, kalau dia tahu hambanya tak mampu menempuhnya.

Setiap yang terjadi dalam hidup kita, ada hikmah disebaliknya. ;)

pic credit here:

Jadi, CHEER UP kawan-kawan, walau apa pun badai yang datang, walau apa pun cacian yang diterima, walau apa pun roadblock yang ada, walau apa pun batu yang dilempar, walau apa pun yang menduga, walau apa pun batu yang menimpa ;)

"It always seems impossible until its done."
Nelson Mandela

4 comments:

ummiarissa said...

betapa tabahnya makcik tu ye...kita? adakah akan setabah dia jika diuji?

cekkeya said...

betul tu. belum tentu kita setabah dia. tapi, insya-Allah, DIA Maha Mengetahui.

;)

misz_cadbury said...

wahhh..suke n3 neh yan..tepat pd masenyer ak bc n3 ni sbb mmg ak tgh down..huhuhu..tq my fren..=)

cekkeya said...

eheh. ;) cheer up suhana, jangan down down, kena selalu pandang ke depan ;) kan kan kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...