Thursday, January 21, 2010

“Bye Teacher!”

“Teacher, this is correct or not?”

“Teacher, cepat la tanda….dah nak pukul 8 nih. Nanti, mak saya datang. ”


Oleh kerana kelas aku semester ini adalah 2 hari sahaja, Isnin dan Selasa, aku dan 2 orang classmate lagi, Wong dan juga Isma, telah memulakan sesi pencarian kerja sambilan. Minggu lepas, kami bertiga mencari kerja kosong dekat pusat-pusat tuisyen sekitar belakang uni nih. Tapi, diorang cuma perlukan pekerja dalam kuantiti yang sedikit. Maknanya, takde la diorang nak ambik 3 orang pekerja sekaligus. Minggu lepas, aku di tawarkan jadi tutor, ajar bebudak darjah 4 dan 5. 4jam setiap hari Sabtu. Disebabkan kitorang bertiga mintak kerja tuh sama-sama, tapi, bila sorang je yang dapat, kenala tolak. Barulah adil dan saksama. Kan?

Ok, skip part tolak menolak nih. Pendek kata, malam tadi, kitorang bertiga dah start kerja marking untuk satu pusat tuisyen K*M*N. Bayaran dia tak semahal kerja tutor, sejam cuma rm5. Tapi, bolehla. Daripada bosan-bosan duduk bilik tidur makan je.



Oh ye, kenalkan, inilah classmateku, Isma dan Wong.

Sambung balik citer pasal kerja nih. Masuk je kerja, kena cuci tangan guna sanitizer. Hp off, beg letak bilik khas. Lepas tuh, duduk dekat meja dan tunggu budak-budak kecik hantar exercise diorang. Ada kotak IN, OUT, correction. Malam tadi je, ada 8 orang untuk kerja marking nih. Cuba bayangkan kotak IN tuh sentiasa penuh. Ada je exercise nak kena marking. Lepas tuh nak kena grading, record dalam record sheet setiap budak. Kotak nak isi markah untuk sebulan punye kerja, kecik gila kotak dia. Lebih kecik dari buku kotak-kotak matematik tingkatan 4.

Setakat semalam, tak tensi bila kerja. Tapi, tensi sket bila ada budak duduk depan kita, tunggu kertas dia ditanda. Aku pulak masih terkial-kial, kalau jawapan diorang salah, aku bukan buat double check, aku siap triple check. Lepas marking, letak star* kalau masa dia habiskan jawab satu modul lebih cepat dari target time. Semua tuh kena record dengan teliti dalam record book untuk setiap sorang yang kita tanda.

K*M*N nih bukan pusat tuisyen yang ajar-ajar, tapi dia akan bagi latih tubi banyak-banyak. Kalau tak paham, baru budak tuh tanya. Pendek kata K*M*N nih :

-worldwide. Cuba korang google, K*M*N, untuk *star pertama vokal U, *star kedua vokal O. Ada lebih 26,000 pusat di 46 buah negara seluruh dunia.

-marking dia standard. Kalau seluruh page tuh betul semua, buat satu bulatan besar dekat page tuh.Kalau page depan dia full mark lagi, bulat lagi satu, dan tulis ”100” besar-besar dalam bulatan tuh. Kalau ada salah, tick dekat soalan tuh. Kelakar jugak bila ada budak tegur cari kitorang marking.

“Teacher, why you put star* here?” here - kitorang letak star* dekat muka surat belakang sheet tuh.
“Oh, this is becoz all the corrections that you done are correct.”
“No, cannot… star should be here.” here – budak kecik nih point dekat page depan sekali answer sheet tuh.

Macam-macam karenah boleh jumpa:

“Kenapa cikgu tulis 100 nih kecik je? Orang lain semua tulis besar-besar tau. ”

“Cakapla dengan cikgu.” Kata adik lelaki kepada kakaknya.
“Kenapa ?” tanya aku. Cepat-cepat kakak dia geleng kepala laju-laju.
“Saya tanda salah ke ?.”ceh, saya gituh. Kata ganti diri yang sungguh sopan.
Adik beradik nih geleng kepala lagi. Akhirnya, akak dia kata,"Kami nak balik awal."
”Ooo, tunggu kejap eh. Sket lagi saya habis tanda.”

"Teacher, how many box I should color today?" Bila diorang nak balik, diorang akan warnakan progress diorang. Kira sampai mana diorang dah buat modul.

Tapi, aku paling ske, bila diorang nak balik, ayah diorang jemput, bebudak nih lambai dan kata:

”Bye Teacher..” Swit kan?

6 comments:

:: G~JIE :: said...

hehe..
anak sdare gg ade tusyen kat K*M*N tuh..
rasenyer, die laju jer jawab math skang..huhh!
R.A.S.A.T.E.R.G.U.G.A.T

ahahahaa~

cekkeya said...

klu buat latihan sampai beratus ratus hari hari, mesti terer kan. aku nk congak pun terkial-kial lagi hahaha

tawawfayakof said...

ko tak ajar programming kat dorang? cube kasi test.. hehe

cekkeya said...

ceh, kang terkezut pulak diorang...ahahah

kuizikel said...

wawaw thank u teacher, my brother sends regard to u... klu cakap camtu lagi bangga kot...

cekkeya said...

ceh, abang diorang pun baru takat sekolah rendah. ahahha tapi, mostly indian la yang hantar anak dia kat situ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...